Първите сведения за масивна архитектура, датират от началото на 18

...
Първите сведения за масивна архитектура, датират от началото на 18
Коментари Харесай

В Бургас за първи път - 2: Митко Иванов за малкия град и голямото пристанище

Първите сведения за солидна архитектура, датират от началото на 18 век. Те са от 1722/23 година за мюсюлманско учебно заведение. То е било мектеп или по-ниската, начална просветителна степен. „ Ще си разреша едно тълкуване, защото съм осведомен с мюсюлманската процедура, учебно заведение се строи единствено тук-там, където към този момент има построена джамия. От тук и убедеността, че преди учебното заведение, в Бургас сигурно към този момент е имало джамия, за която все още не разполагаме с съответни сведения “. Така стартира втората част от подрубриката „ В Бургас за първи път “в предаването на историографът Митко Иванов „ Старият Бургас “ по Дарик Югоизток.

Любопитно е, какво е било и първото население на Бургас – християнско или мюсюлманско. Но тъкмо тук имаме един исторически куриоз, твърди той:

„ През 1738 са датирани първите две надгробия. Християнско заравяне. Но почти по същото време е намерено и второто – мюсюлманско. Тази параленост ни дава по-скоро информацията, че ранното население на града е било смесено “, разяснява Иванов.

Регионалната мощ Бургас през 18 век е подпечатана с бургаското киле – специфична мерна единица за зърно, подпечатано от османските управляващи

„ Освен, че Бургас съгласно картографията в края на 18 век е водач в залива, през 1780 година към този момент има значителни сведения за развиването му – размера на селището, което за първи път е наречено град и няколко сведения, които се удостоверяват едно друго за извънреден обсег на търговията, даже за цените на стоките “, споделя историографът.

През 1848 година, Бургас става спирка на австрийските параходи, които идват от Цариград и се основава постоянна линия.

„ Това включва града освен в европейските карти,а и в европейските параходни линии. Няколко години по-късно по време на Кримската война, Бургас към този момент е освен развъртян търговски център, само че бургаското пристанище изпреварва по оборот варненското, макар че през този интервал варна е няколко пъти по-голяма като население. През 1861 е разкрита и първата телеграфна станция “, споделя още Митко Иванов.

Какво още обаче се случва за първи път в този интервал и по какъв начин това дефинира смисъла на дребния Бургас като огромен център, чуйте с любопитни детайлности от Митко Иванов в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР