Първите пет сигнала за извършени евентуални престъпления от главния прокурор

...
Първите пет сигнала за извършени евентуални престъпления от главния прокурор
Коментари Харесай

Новият механизъм за разследване отприщи сигнали срещу Гешев и Сарафов

Първите пет сигнала за осъществени възможни закононарушения от основния прокурор Иван Гешев и от заместника му и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов към този момент са изпратени на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд Лада Паунова, оповестиха от пресцентъра на съда.

Постъпилите сигнали са по новите текстове от Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха дефинитивно признати в края на май и и с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници.

Срещу кого и защо са сигналите

Първият сигнал е от 7 юни и е обвързван с шефа на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов. Софийската градска прокуратура (СГП) е изпратила на Върховен касационен съд материали по прокурорска кореспонденция " за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по подготвеност ".

От съда изясняват, че преписката е формирана въз основа на изявления за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на Борислав Сарафов . От Върховен касационен съд прецизират, че шефът на дирекция " Публична връзка " е изпратил докладна бележка на зам. основен прокурор за съществуването на такива изявления. Материалите са били предадени на прокурор от ВКП, който на собствен ред ги е пратил на СГП по подготвеност.

Два дни по-късно, на 8 юни, във Върховен касационен съд са получени други материали, още веднъж препратени по подготвеност от Софийската градска прокуратура. Те са по прокурорска кореспонденция, която съдържа тъжба и молба от Здравко С. против основния прокурор.

 И седнали на една маса в И седнали на една маса в " Осемте джуджета "...

Същият ден е постъпил сигнал и от Радослав П. за деяние и безучастие на основния прокурор поради признатата процедура за следствие на основния прокурор, оповестяват от съда.

Ден по-късно, на 9 юни, са постъпили още две писма. Прокурор от Софийската районна прокуратура е изпратил материалите по досъдебното произвеждане против някогашния следовател Петьо Петров, станал по-известен с прякора си Пепи Еврото, и Кристиян Христов . От районната прокуратура са уведомили Върховен касационен съд, че в хода на следствието Петров е упрекнат за насила, а дружно с.

Петьо Петров бе упрекнат и разгласен за търсене на 30 май. Той беше магистрат до 2015 година, като името му стана известно като следовател от Столичната следствена работа, където е работил дружно с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, а по-късно и като част от следствието на Антикорупционния фонд " Осемте джуджета ". В края на май Антикорупционният фонд с някогашната му брачна половинка Любена Павлова, която, за корупционни практики и за компромати, които има против някои от тях. Антикорупционният фонд популяризира и фотоси от среща сред Петров и Сарафов в ресторант " Осемте джуджета ".

 99% отхвърлен: Гешев към момента е основен прокурор и какво следва 99% отхвърлен: Гешев към момента е основен прокурор и какво следва " Прокурорът при СРП намира, че са налице предпоставките, визирани в член 411а от Наказателно-процесуален кодекс, " а точно съществуване на данни и легален мотив за започване на следствие за осъществено закононарушение от заместител на основния прокурор и свързани с неговата активност лица, вероятно в изискванията на съучастничество ", оповестяват от висшия съд.

На 9 юни във Върховен касационен съд е получено още едно писмо със сигнал от Фаик Х., в който се съдържат изказвания за осъществено от основния прокурор закононарушение от общ темперамент, само че не се показват елементи от този сигнал.

Все още се изготвя лист със съдии, които да проверяват случаите

Съгласно последните ремонти в Наказателно-процесуален кодекс в 14-дневен период от влизането в действие на закона Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд утвърждава лист от настоящи съдии на служба арбитър във Върховен касационен съд от Наказателната гилдия или с сан на арбитър във Върховен касационен съд от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища.

Изискването е през последните 7 година преди включването им в листата да са работили като съдии по наказателни каузи. При нужда преписката ще бъде разпределение на инцидентен принцип сред съдиите в листата, в случай че има съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител.

Съдиите се включват в листата след изразено от тях документално единодушие. От Върховния касационен съд оповестяват, че са подхванали нужните ограничения за осъществяване в регламентирания период на плануваните със Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс нови отговорности за събиране на данни, въз основата на които да бъде утвърден лист със съдии.

Направена е и поръчка за основаване на модул за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент в сходство с условията на Закона за правосъдната власт, допълват от съда.

До приключването на планувания в закона период не могат да бъдат предприемани дейности по постъпилите материали.

От Върховен касационен съд оповестяват и че на уеб страницата на съда ще бъде основана секция " Уведомления за следствие на основния прокурор или негов заместител ", в която всеки месец ще бъде оповестен настоящ лист на получените от ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд материали и сигнали за следствие против основния прокурор или негов заместител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР