Първите изпитвания на ваксина срещу COVID-19, насочена към различен имунитет

...
Първите изпитвания на ваксина срещу COVID-19, насочена към различен имунитет
Коментари Харесай

Нов вид COVID ваксина предизвиква Т-клетъчен имунитет |

Първите изпитвания на ваксина против COVID-19, ориентирана към друг имунитет от този, постиган с класическите ваксини, дадоха насърчаващи резултати, заяви Агенция Франс Прес.

Първата фаза от тестванията на проектоваксината CoVac-1 против SARS-CoV-2 сподели, че тя провокира имунитет, обвързван с Т-лимфоцитите. Те бяха осъществени в Германия. Резултатите са оповестени в сп. " Нейчър ".

Т-лимфоцитите са тип бели кръвни телца, които дават отговор за втория стадий от имунната реакция - клетъчния имунитет. Той добавя този на антителата, като нападна директно инфектираните кафези, а освен циркулиращия в организма вирус.

За първата оценка на тази проектоваксина 36 участници на възраст от 18 до 80 години са получили една доза от нея. Тя е провокирала дълготраен имунитет против SARS-CoV2, обезпечен от Т-лимфоцити, като той се приближава до добития от естествено заболяване.

Този имунитет на Т-клетките е " значима реакция за управление на вируса и може да е потребен за хората с имунен недостиг ", написа в публикацията в сп. " Нейчър ". Реакцията е следена у всички участници 28 дни след имунизацията.

Ефектът е траял най-малко три месеца, като е надминал този от естествено преболедуване и не е изменен от никой от притеснителните в този момент разновидности - Алфа, Бета, Гама и Делта.

Резултатите обаче са предварителни и са нужни по-мащабни изпитвания. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР