Първите безкръвни операции с новата лапароскопска система, внедрена в Отделението

...
Първите безкръвни операции с новата лапароскопска система, внедрена в Отделението
Коментари Харесай

Направиха първите лапараскопски операции с нова апаратура в болницата в Горна Оряховица

Първите безкръвни интервенции с новата лапароскопска система, внедрена в Отделението по хирургия в горнооряховската болница, бяха осъществени в понеделник и вторник. Екип от хирурга доктор Иво Найденов от МБАЛ и сътрудниците му от УМБАЛ в Плевен доктор Емил Филипов и доктор Добромир Нгуен, направиха две холицистектомии (безкръвно премахване на злобен мехур) на двама пациенти- мъж и жена от региона. Лапароскопските интервенции минаха сполучливо, а пациентите се усещат добре.
 go2  go
„Това е нова, висококачествена инсталация, като резолюцията на облика е по-висока от HD, тя е 4К. Апаратът дава опция за подробен облик и отлична визуализация, за контрастност, забележими са даже капилярите, и е с капацитет да се правят интервенции с огромен размер и сложност“, разяснява доктор Филипов.

„От началото на 2018 година до в този момент в горнооряховския стационар са осъществени 35 лапароскопски операции“, регистрира доктор Димитър Макавеев, шеф на Отделението по хирургия.

Безкръвните интервенции правят доктор Иво Найденов, който има повече от 850 лапароскопски интервенции на злобен мехур и плевенските хирурзи с над 300 безкръвни интервенции в УМБАЛ. Д-р Нгуен и доктор Филипов са специализирали в IRCAD France- Институт за проучване на рака на храносмилателната система, който международен топ център за образование на хирурзи по лапароскопия в Страсбург.

По думите на доктор Филипов, новата инсталация и екипа имат капацитет да правят холицистектомии, ингвинални хернии, интервенции при перитонити, резекции на дебелото черво. „Новата инсталация дава отлична опция да се разшири проектът на патологията.До в този момент със остарялото съоръжение беше допустимо да се оперира един пациент на ден, а към този момент – по трима пациенти“, съобщи доктор Филипов.

Комбинираната лапароскопска система е последно потомство и е създадена от американската компания „ Smith & Naphew “, която е с над 120-годишна история в производството на ендоскопска инсталация. Включва 32- инчов екран с екран за медицински цели, смесен електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство – таблет. То размени остарялата система отпреди две десетилетия. Оборудването коства към 73 000 лв., като 90% от сумата е обезпечена от Община Горна Оряховица.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР