Първите 5 месеца управление на служебния кабинет доведоха до 1,2

...
Първите 5 месеца управление на служебния кабинет доведоха до 1,2
Коментари Харесай

Сабрутев: Трудно е да намерим средства, след като държавата е била управляване зле

„ Първите 5 месеца ръководство на служебния кабинет доведоха до 1,2 милиарда лв. недостиг. Само след един месец ръководство на кабинета „ Денков ” този недостиг беше обезщетен и към този момент страната е на остатък от близо 200 милиона лв. ”. Това съобщи Венко Сабрутев от ПП-ДБ пред Нова телевизия.
Прочетете още
„ Пари за заплати може да има, когато има действителни доходи в страната ”, изясни Сабрутев.

Той акцентира, че бюджетът, който се гледа сега в Народно събрание, е направен за 2-3 седмици, а преди този момент 6 месеца  служебният кабинет е забавил внасянето на бюджет.

„ Това, което вършим е в този бюджет да заложим подоходни политики там, където е в действителност най-належащо. Увеличаваме заплатите на учителите в учебните заведения и в детските градини, тъй като там има фрапантно закъснение в приходите. Увеличаваме пенсиите с още 12%. Увеличаваме парите в държавната администрация, в общинска администрация. Рекорден бюджет за обучение. Капиталови разноски – още веднъж рекорден бюджет ”, сподели депутатът.

Управляващите чували апелът на синдикатите, само че това били опциите на бюджета. Среща с тях ще има в петък.

„ Ще създадем всичко допустимо да потърсим буфери в бюджета. Но истината е, че когато страната ръководена зле през половината година и е насъбран недостиг вместо остатък, е извънредно мъчно да намерим средства ”, сподели Сабрутев.

„ Когато спрат течовете, държавната хазна ще се изпълни ”, продължи депутатът.

Той обясни и ограниченията. Идеята да се заплащат заплати единствено по банков път, ще се отнася до компании с над 50 чиновници.

„ Искаме страната да влезе в ролята си и да изсветли тези браншове, където не се заплащат действителните заплати и не се обезпечават хората на действителните заплати. Един ден, когато тези хора се пенсионират, те да имат обективна пенсия. Тази мярка ще реализира и равнопоставеност в бизнеса ”, сподели Сабрутев.

Относно предлагането клиент на заведение, който не е получил касова записка, да може да си тръгне, без да заплати, Сабрутев сподели, че с сходна мярка Гърция е нараснала фрапантно приходите в хазната.

„ Контрольорът към този момент не е страната, не страната постанова по някакъв метод рекет върху бизнес. Контрольорът става всеки един от нас, жителите ”, сподели Сабрутев.

Чрез засичането на касовите наличия ще излиза наяве дали се заплаща цялата заплата по банков път.

Сабрутев изясни, че финансовият министър е инициирал среща с банковия бранш, с цел да се потърси опция за понижаване на таксите.

„ Банковият бранш записва рекордни облаги, които идват главно от нашите такси. Видяхме голям растеж в тези такси. Държавата би трябвало да си влезне в ролята и би трябвало да направи нужното тези такси да бъдат обективни за хората ”, сподели Сабрутев.

Той разяснява и концепцията работодателите да се връчват фишове, наказателни постановления, наказания.

„ Виждаме, че доста огромна част от санкциите, които се постановат, в действителност не стигат до заплащане. За това би трябвало да се търсят спомагателни способи за събиране на тези санкции. От друга страна, страната би трябвало да се концентрира в едно основно нещо и това е електронното ръководство. Но виждаме голяма опозиция там. Виждаме едно голямо закъснение, с години. За това би трябвало да има нужните ограничения до стигане на задачата. Това е добра процедура от Европа ”, сподели Сабрутев.

Кандидатурата на Главчев за началник на Сметната палата ще бъде разисквана в парламентарната група и ще бъде решено дали да бъде подсилен.

„ Той е ярка политическа персона. Искахме да се уверим, че няма да се поддава на напън. Ще помислим. За себе си чух положителни сигнали. Ако държи на нещата, които изрече през вчерашния ден, бих подкрепил неговата кандидатура ”, сподели Сабрутев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР