Първите 200 електронни направления за PCR тестове са били издадени

...
Първите 200 електронни направления за PCR тестове са били издадени
Коментари Харесай

Издадени са първите 200 е-направления, още не е ясно колко лекари и лаборатории ги ползват

Първите 200 електронни посоки за PCR проби са били издадени от към 100 персонални лекари към 11 часа във вторник, 1 декември, когато тази алтернатива проработи публично. Нито Министерството на здравеопазването, нито “Информационно обслужване “ обаче имат информация каква част от лекарите и лабораториите към този момент могат да работят с електронни посоки. Преди ден общопрактикуващи лекари разясниха пред Mediapool, че множеството медици са пренастроили софтуерите си, само че доста от лабораториите към момента не са и по тази причина не могат да се издават електронни посоки.

“Не мога да давам отговор за всички софтуерни компании, аз давам отговор за централизирания модул, който Министерство на здравеопазването е построило с “Информационно обслужване “. Всички софтуерни компании са осведомени по какъв начин да го създадат (актуализацията на софтуера) и към този момент е избор на лекарите и лабораториите да създадат промени в своите софтуери “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

Тя прикани да се гледа хубавата опция, която се дава отсега нататък и това, че Covid-eпидемията е ускорила стартирането на електронните посоки, които другояче по проект щяха да се забавят още. “Мисля, че след 20 години отсрочване, изчакване и разбори можем да се похвалим с тази дребна стъпка , която направихме в електронното опазване на здравето, а точно първият опит да въведем електронното направление в региона на медико-диагностичните действия “, съобщи тя.

От “Информационно обслужване “ обясниха, че системата до през вчерашния ден е била в тестови режим и от през днешния ден е в продукционен .

“Нека не забравяме, че това е нещо ново. Проблеми може да има както в самия програмен продукт на общопрактикуващите лекари, по този начин и в централизираната част “, споделиха от компанията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР