Първи юли е сакрална дата, оказва се, че в този

...
Първи юли е сакрална дата, оказва се, че в този
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска по ниска ставка ДДС за топлинната енергия

Първи юли е " сакрална " дата, става известно, че в този интервал цените да се покачат и това е обичайно всяка година, сподели омбудсманът Диана Ковачева пред bTV.  

„ Сега Данък добавена стойност ще се върне в остарелия си размер – 20%, и хората, които са консуматори на топлофикационните услуги, ще се окажат в неуместната обстановка да заплащат висока цена за топлинната сила при ниски цени на природния газ. Смятам, че това е неприемливо и че би трябвало да се вземе поради настоящата цена на природния газ, а не идната година хората да заплащат високи цени, които на процедура ще бъдат подплатени с тези 20% Данък добавена стойност “, сподели публичният бранител.

Може би не е зле и в този момент да се обмисли със Закона за бюджета отново да се планува една по-ниска ставка на Данък добавена стойност за топлинната сила, предложи тя. 

Ковачева напомни, че предходната година е изпратила рекомендация и в сходство с рекомендации на Европейската комисия е импортирана смяна в закона, тъй че Данък добавена стойност е бил 9%. 

На хората им е доста мъчно, тези високи цени и нарастването на цената на тока също се отразява, хората се тревожат, тъй като всички сметки се усилват, означи публичният бранител. 

Водата също нараства с 40% и нагоре, като казусът там е, че няма никаква връзка сред качеството на водата и предоставената услуга, сподели още Диана Ковачева.

Според омбудсмана хората би трябвало да бъдат подпомагани с обезщетения, изключително тези, които са обществено слаби. 

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР