Първи януари 2025 г., ако се положат усилия, е възможна

...
Първи януари 2025 г., ако се положат усилия, е възможна
Коментари Харесай

Димитър Радев: 1 януари 2025 г. е възможна и реалистична дата България да стане член на еврозоната

Първи януари 2025 година, в случай че се положат старания, е допустима дата България да стане член на еврозоната. Това сподели шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев по време на чуване в парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз по отношение на присъединението на България към еврозоната, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

По думите му Българска народна банка и банковият бранш към този момент са част от нея.

 

" В този смисъл, с цел да завършваме процеса, няма спомагателни условия или критерии, ориентирани към Българска народна банка и към банковия бранш ", добави Димитър Радев.

 

Управителят на Българска народна банка обърна внимание, че банковият бранш и валутната непоклатимост са най-трудната част от критериите за присъединението на една страна към еврозоната. Радев напомни, че за България тези критерии са изпълнени през 2020 година, тъй като без тяхното осъществяване страната ни нямаше да е член на Банковия съюз.

 

" Българска народна банка и банковият бранш значително са част от еврозоната ", посочи Димитър Радев. Той обърна внимание, че единственият деен аршин, който е в директните пълномощия на Българска народна банка, е валутната непоклатимост.

 

Според шефа на Българска народна банка самото присъединяване на лв. във валутния механизъм подсигурява, че този аршин е изпълнен.

 

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР