Първи сигнали, че положителните тенденциите на пазара на труда, наблюдавани

...
Първи сигнали, че положителните тенденциите на пазара на труда, наблюдавани
Коментари Харесай

Влошава ли се ситуацията на пазара на труда

Първи сигнали, че позитивните трендовете на пазара на труда, следени през последните две години, са почнали да отслабват, демонстрират данните от Наблюдението на работната мощ, през второто тримесечие на 2023 година Това показват в разбор от Министерство на финансите.

Въпреки че второто тримесечие  обичайно се характеризира с нараснало сезонно търсене на труд, данните демонстрират намаляване на заетостта на тримесечна база (с 0.5%) и опазване на съвсем непроменено равнище по отношение на година по-рано.

Същевременно, през второто тримесечие на 2023 година коефициентът на безработица в страната бе 4.6%, увеличавайки се както на тримесечна база (с 0.2 пр.п.), по този начин и на годишна (с 0.1 пр.п.). Данните за записаните безработни демонстрираха, че този развой може да продължи и през третото тримесечие, макар че това обичайно е интервалът с най-ниска безработица в границите на календарната година.

Заплати

През второто тримесечие на 2023 година междинната работна заплата се увеличи номинално с 13.1% на годишна база и се забави по отношение на регистрирания напредък от 17.3% през първото тримесечие.

Повишение на безработицата в разгара на лятото

Текущото развиване отразяваше по-ниския ритъм на повишаване на индикатора както в частния, по този начин и в публичния бранш, от 14.1% и 10.1%, надлежно.
 istock istock
Най-съществен принос към следеното закъснение в динамичността на заплатите, освен спрямо предходното тримесечие, само че и по отношение на година обратно, беше регистриран в търговия (12.9%), държавно ръководство (7.8%), обучение (7.4%) и финансови и застрахователни действия (6.4%),.

В изискванията на ограничение на темпа на инфлация, действителният напредък на приходите от труд, дефлиран с ХИПЦ, продължи да се форсира до 4% на годишна база.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР