Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас.

...
Първи опит с квас равносилно на първи провал с квас.
Коментари Харесай

Ден 20 - Постове и пости: Да признаеш провала е да покажеш, че се учиш

Първи опит с мая еднакво на първи неуспех с мая. Започнах кваса и сякаш всичко беше както би трябвало. Живна, хвана се добре, пуска балончета на воля. Дори стана като мус - 3 пъти повече от първичното равнище в бурканчето. Замесих кваса от чисто ръжено брашно с бяло - както си му е редът. Стоя цяла нощ покрито и бухна обичайно.



Днес си споделям: " Ще се меси! " И стана меко, еластично тесто. Но нещо се обърка при печенето очевидно, тъй като след второто втасване - нито се подвигна, нито питката стана нещото, сходно на питата от горната фотография.

Да признаеш неуспеха не е ужасно, тъй като самичък по себе си той не е заплашителен. Провалът значи храброст, придвижване, цел. И метод да се учим, прочее - най-хубавият метод да се учим е след някой солиден, необратим, приказен неуспех. Не е неприятно и всички да знаят - егото да се смири малко, малко ум да получиш...Сега ще проучвам и чета какво обърках, тъй като да си кажа - имам нов, набъбнал мая и подготовката за Бъдни вечер продължава. Колкото и провали да има до тогава.



Но аз се чудя в това време - може ли тази вълшебно хрупкава коричка да е неуспех? С едно кьопоолу да вземем за пример...? Не наподобява да е неуспех, несъмнено няма и усет на неуспех.

Какво хапвах тази седмица:

Предимно бобови и зърнени култури. Опитвам се да понижа глутена, тъй като това е един от клопките на постенето - наблягането на тестените. Вместо това овесени ядки с плодове на закуска, по-бавно и по-осъзнато дъвчене.


Сполучлива композиция от алена леща, булгур, тиква, царевица, къри и черен пипер на тиган.

Салата с богата поръска е идващия ми опит - примес от ядки, семена, сушени плодове даже. Почнала съм и кълнове да върша.

Това е резултатът от моя пръв мая, който ще опитам с кьопоолу с малко шарлан и чесън. Но подготовката за Бъдни вечер продължава и не се отхвърлям от една хубава питка/битка с мая

Ако си опитал от нашата тествана и другояче сполучлива рецепта с мая и се е получило, ще се радваме да споделиш с другите. Нека опитаме на Бъдни вечер тази традиция - квасения самун, и да покажем, че не е отмряла.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР