Първи ноември, Денят на народните будители, ще бъде отбелязан с

...
Първи ноември, Денят на народните будители, ще бъде отбелязан с
Коментари Харесай

Пъстра палитра от събития за Деня на народните будители

Първи ноември, Денят на националните будители, ще бъде маркиран с редица тържествени събития в цялата страна. Столицата ще е център на най-големите прояви за празника, съобщи БГНЕС.
В Деня на националните будители ще се организира обичайна гала по издигане на националния байрак пред президентската институция. В 10:00 часа президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част. След церемонията президентът ще организира среща от 10:20 часа на „ Дондуков “ 2 с ръководители на културни институции, общественици и дейци в региона на науката, образованието, културата и изкуството.
Българската академия на науките ще означи с тържествено заседание Деня на националните будители. Честването ще се организира от 11:00 часа в зала „ Проф. Марин Дринов “ на Българска академия на науките и ще бъде намерено от ръководителя на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева. Слово по случай Деня на националните будители ще произнесе проф. Румяна Дамянова от Института за литература на Българска академия на науките. Доц. Крум Бъчваров от Националния археологически институт с музей ще показа резултатите от огромно научно проучване на ДНК материал, даващ информация за живота в Югоизточна Европа и Анатолия през късната праистория.
По случай празника учени от деветте научни посоки на Академията ще получат дипломи за най-цитирана публикация през миналата година.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поздрави участниците в националната ученическа конференция „ Модел Народно заседание „ Сесар Вайехо”. Откриването на двудневния конгрес ще бъде на 1 ноември в 10:00 часа в постройката на 157-ма гимназия с проучване на непознат език „ Сесар Вайехо “ в София. Целта на конференцията е посредством преструване на активността на Народното събрание учениците да се срещнат с работата на една от най-важните институции в България. В 11:00 часа ръководителят на Народното събрание ще участва на формалната гала по разкриване на Образователно-спортен комплекс „ Лозенец “. Партньор при реализацията на плана са частна детска градина и учебно заведение “Свети Георги”.
Ттържественото отбелязване на Деня на националните будители в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " ще стартира в 17:00 часа. Ще бъде открита изложбата " Пространства за будители ", отдадена на периодическия щемпел, издаван от националните читалища през интервала 1888-2018 година Експозицията е готова взаимно от специалисти на Библиотеката и Съюза на националните читалища. Ще бъде разгласен и първия притежател на Почетната премия (грамота) за " Млад будител на 2018 ".
В 19:00 часа ще се състоят петите годишни награди „ Будител на годината “ 2018. Тази година за първи път БНР е уредник на влиятелната акция, която концентрира вниманието върху персони, създали през годината нещо стойностно и значимо, със мощно духовно обръщение и отзив в медийното пространство. Номинираните за оценката са определени сред 17 оферти на журналистическия екип на стратегия „ Христо Ботев “ на БНР и над 120 оферти, дадени в писма на слушатели на радиото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР