Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода

...
Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода
Коментари Харесай

69-годишен пациент целува ръцете на лекарите, които за първи път у нас поставиха четири байпаса на сърцето му

Първата в България минимално инвазивна байпас-операция на сърце, в хода на която са сложени четири байпаса, бе осъществена сполучливо на 10 ноември 2023 година Зад достижението стоят кардиохирурзите доктор Андрей Неутов, доктор Кристиянна Мавродиева и доктор Мария Гаралова, дружно с доктор Радостина Кожухарова (анестезиолог), доктор Ясен Гецов (анестезиолог), Теодора Кюркчиева (перфузионист) и ст. мед. сестра Гергана Николова от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, оповестяват от болничното заведение.

Екипът, управителен от доктор Неутов, получава достъп до сърцето през едвам десетина сантиметра отвор сред две от ребрата на пациента.

Техниката, която експертите ползват, включва и потребление на уред " изкуствено сърце-бял дроб “ и краткотрайно прекъсване на сърцето. Това разрешава релативно елементарно осъществяване на цялостна реваскуларизация на сърцето (зашиване на всички нужни байпаси) на 69-годишния пациент.

При класическата интервенция гръдният панер се отваря чрез прорез в средата на гръдната кост от към 20 см, а в този случай – интервенцията е същата по размер, само че хирургичната контузия е доста по-малка, няма никакво разсичане на гръдната кост, възобновяване е по-бързо, козметичният резултат е доста по-добър. Не на последно място се заобикалят редица възможни затруднения.  

" В последните няколко години минимално инвазивната байпас-хирургия на сърцето интензивно се развива в Европа и по света. Колкото повече се стараеш да оперираш сърце през по-малък прорез, без да го виждаш цялото, толкоз повече разбираш, че това освен е допустимо, а и че е естествен ход на еволюцията в сърдечната хирургия. Много се веселя, че вървим паралелно с трендовете “, споделя доктор Неутов.

Отделението по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, ръководено от доктор Асен Келчев, има забележителен насъбран опит в осъществяване на оперативни интервенции с дребен прорез сред ребрата или с отчасти отваряне на гръдната кост при проблеми със сърдечни клапи, а множеството преминати образования във водещи европейски клиники е част от наложителния път към обезпечаването на този вид умения и постижения за екипа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР