Първата сесия на 49-ия парламент започна на 12 април и

...
Първата сесия на 49-ия парламент започна на 12 април и
Коментари Харесай

Как са работили досега депутатите през първата си пленарна сесия?

Първата сесия на 49-ия парламент стартира на 12 април и се прави на 31 юли, когато депутатите излязоха в едномесечна почивка. 

За този интервал те са провели 47 пленарни съвещания, 4 от които - изключителни, сочи формалната информация на Народното събрание.

В деловодството са импортирани 146 проектозакона, 180 проекторешения и 6 планове за обръщения и заявления.

Проучване на Националния център за парламентарни проучвания демонстрира различен аспект на законодателната активност. Депутатите са се занимавали главно с ремонти или промени на към този момент съществуващи закони. Едва 7% са напълно новите планове. Освен това 1/3 от предложенията са пристигнали от Министерския съвет.

Най-активната парламентарна група е била тази на ПП-ДБ, които са внесли 1/4 от обсъжданите текстове. След тях групите се подреждат по този начин: ГЕРБ-СДС, “Възраждане ”. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Основната причина за внасяне на оферти е неефективност на съществуващото законодателство. Следва използване на европейските правила и промени, налагащи се поради поети задължения по ПВУ.

За законодателната си намеса вносителите не се базират на проучвания и научна експертиза в близо 83% от случаите. В 98% от признатите оферти не се планува от време на време отчитане на изразходените средства по отношение на постигнатите резултати, а за повече от половината законопроекти не са избрани периоди, в които да се реализиран заложените цели. 

Само по 1 от всеки 10 признати закони е имало публично разискване или обществени съвещания.

От резултатите е видно още, че приоритет за народните представители е била правосъдната промяна - 1/3 или 34.4% от всички промени са в тази сфера. С по 9% % обратно със секторите, “Земеделие " и “Вътрешни работи ”. В дъното на тази ранглиста са основни сфери като опазване на здравето, обществена и районна политика.

Националният център за парламентарни проучвания прави изследвания по поръчка на самото Народно заседание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР