Първата реакция, моменти след като светът разбра за терористичната атака

...
Първата реакция, моменти след като светът разбра за терористичната атака
Коментари Харесай

Светът за нападението в Нова Зеландия

Първата реакция, моменти откакто светът разбра за терористичната офанзива в двете новозеландски джамии, беше на норвежкия министър-председател. Бързината на изказването на Ерна Солберг по никакъв начин не е инцидентна, поради претърпяното в Норвегия при нападенията на крайнодесния стрелец Андерш Брайвик.

 © БГНЕСЕрна Солберг, министър-председател на Норвегия: Много е значимо да не се отхвърляме от битката против екстремизма и да предлагаме своята поддръжка и разтуха на нуждаещите се в тези тежки моменти.
Президентът на Турция осъди остро ислямофобските подбуди при нападението.

Реджеп Таип Ердоган, президент на Република Турция: С тази офанзива, с тази ислямофобия, чиито напредък целия свят следи и окуражава, трансферира всички граници и се стигна до кръвопролитие. Няма подозрение за претекстовете на килъра, които е взел на прицел целия мюсюлмански етнос. Искам да прикани света и най-много Запада да предприеме незабавни ограничения против това течение, което заплашва цялото човечество.
Сред поклонниците в атакуваните джамии е имало и шест индонезийски жители.
Юсуф Кала, вицепрезидент на Индонезия: Информирани сме, че в джамията " Ал Нуур " е имало шестима индонезийци. Трима от тях са невредими и в положително положение. За другите трима още нямаме информация.
Съпричастност към Нова Зеландия изрази и висшият представител за външна политика и сигурност на Европейския съюз.

Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурност: Разговарях с премиера на Нова Зеландия. Това е страна, която може би е най-отдалечената страна в света, само че е страна, която е доста близо до нас, поради полезностите и културата на новозеландския народ. Изразих на премиера нашите съболезнования и предложих нашета поддръжка в този сложен миг.
Британското кралско семейство качи в Туитър изявление на кралица Елизабет Втора, която оглавява по конституция новозеландската страна. В известието тя изрази състрадание към фамилиите на починалите и благодари на управляващите, избавителните екипи и всички доброволци, които са помогнали.

 Борисов изпрати съболезнователна депеша до премиера на Нова Зеландия Борисов изпрати съболезнователна депеша до премиера на Нова Зеландия
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна депеша до премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн във връзка терористичните актове в...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР