Първата постоянна бойна група на НАТО в южната част на

...
Първата постоянна бойна група на НАТО в южната част на
Коментари Харесай

Съседите с постоянна бойна група на НАТО

Първата непрекъсната бойна група на НАТО в южната част на източния фланг на Алианса под командването на Франция ще бъде ситуирана в Румъния. Това заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в изявление за телевизионния канал Digi 24.

" Следващата седмица ще има доста значима среща на министрите на защитата на НАТО. Аз съм оптимист, че ще можем да вземем взаимно решение за основаването на бойна група на НАТО в Румъния, този път непрекъсната, ръководена от Франция. Очакваме редица други съдружници да допринесат за непрекъснатото наличие на НАТО тук, в Румъния ", сподели той.

Джоана изясни, че след 2014 година НАТО реши да сътвори четири такива бойни групи в три балтийски страни и в Полша. Полският е воден от американците, естонският от британците, латвийският от канадците, а литовският, който отпразнува пет години съществува, се управлява от Германия и включва военни от шест или седем страни от НАТО.

„ Сега за първи път в Черноморската зона НАТО основава връзка на равнището на Балтийско море – Черно море, тук ще имаме бойна група на НАТО “, продължи заместник-генералният секретар на НАТО. размерът ще бъде съпоставим с групировките в Балтийската зона. Възможно е други страни от Черноморската зона или Централна Европа да изискат такива бойни групи. Днес Румъния е единствената страна, която е показала интерес и тя евентуално ще го получа идната седмица. "

Джоан допусна, че след два-три месеца тази бойна група ще бъде функционална и „ ще се трансформира в доста значим детайл за сигурност и въздържане “, който ще укрепи южната част на източния фланг на НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР