Първата лапароскопска операция на кафява мечка у нас е била

...
Първата лапароскопска операция на кафява мечка у нас е била
Коментари Харесай

Първа лапароскопска операция на кафява мечка у нас

Първата лапароскопска интервенция на кафява мечка у нас е била осъществена от екип от немски и български ветеринарни лекари, оповестиха от организацията " Четири лапи ".

Преди месец, по време на годишния ветеринарно-медицински обзор на жителите в парка за мечки в Белица, медицински екип от немски експерти открил, че мечката Сузана има израстък на яйчника и се нуждае от незабавна интервенция по неговото премахване. Опитният експерт Марк Гьолкел от Института в Лайбниц за зоопарковете и дивата природа в Германия се наема със задачата да извърши тази намеса по допустимо най-щадящия способ като направи първата лапароскопска интервенция на кафява мечка у нас.

Състоянието на Сузана изисквало незабавна интервенция и на 8 юни в парка за мечки в Белица опитните ветеринарни лекари Марк Гьолкел и Мандана Поеч с асистенция от българския ветеринарен експерт Никола Кирянски правят първата лапароскопия на мечка у нас.

Гьолкел изяснява интервенцията като извънредно " неинвазивна и щадяща процедура, която ще разреши на Сузана да се възвърне доста бързо “. Тази процедура е безкръвна и не изисква огромен външен прорез и това разрешава на животното да се възвърне в пъти по-бързо от класическа интервенция.

Калина Вълчинкова, ръководителят на отдел " Гледачи “ в парка за мечки в Белица, споделя, че макар размера на тумора и дълго траялата интервенция, мечката

Сузана се усеща добре и ще остане под прецизно наблюдаване за избран интервал, през който ще приема и нужните за нейното възобновяване лекарства.

Мечката Сузана е имала нелека орис – над десетилетие тя е страдала в дребна тъмна клетка в нелицензиран зоопарк в Хърватия. През 2019 година Сузана идва в парка за мечки в Белица със съществени поведенчески проблеми, заради годините, прекарани в 20 m² бетон.

Неуморната работа на всички гледачи, трансформира Сузана от мощно нападателно и уплашено животно, в най-любопитната и доверчива мечка измежду жителите на парка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР