Първата Голяма Задушница през годината отбелязваме днес, ден преди Месни

...
Първата Голяма Задушница през годината отбелязваме днес, ден преди Месни
Коментари Харесай

Не оставяйте храна на гроба! Какво се прави на Задушница?

Първата Голяма Задушница през годината означаваме през днешния ден, ден преди Месни заговезни. Тя постоянно се отбелязва в съботния ден против Неделя Месопустна, седмица преди Великденските пости и 8 седмици преди Великден.

На Голяма Задушница се подготвят варено, подсладено жито, самун и вино. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи. Житото е знак на възкресението, тъй като по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине. Виното пък е знак на кръвта на Иисус Христос. Запалването на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът значи чистата молитва, а цветята - добродетелите на умрелия.

Според православието три са задушниците през годината. Освен Голямата или Месопустна, почитаме паметта на мъртвите още на Черешова и на Архангелова задушници.

Какво (не) се прави на Задушница?

Една от най-важните забрани на Задушница е подавки никога да не се оставят на гроба на мъртвия, защото те не са за него, а за останалите живи – с цел да загатват мъртвия в молитвите си с положително.

Освен това по време на всяка Задушница се поставят общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се слагат на земята, за душите на мъртвите. Това е съпроводено с думите, които се споделят и при раздаването на подавките – " Бог да елементарни ".

Вярва се, че в случай че по време на хранене на общата софра към хората се появи пеперуда или мушичка, това значи, че душата на мъртвия се е върнала за малко, с цел да навести околните си.

Поради тази причина на много места е признато на масата да се оставя празно място, с цел да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия. И се назовава те да се разсипят, както се разсипват солта и брашното.

Работи ли се или не?

На никоя от задушниците не се работи, а дамите не трябва да перат и да правят каквато и да било домакинска работа, с цел да не разгневят душите на умрелите.

Подавките

Можете да приготвите или купите всевъзможни храни за подаване - няма прецизни условия какво би трябвало или не би трябвало да съдържат. Християните се придържат към правилото, че всеки дава от това, което има. Единственото изискване е в тях да има жито, питка и вино, защото житото символизира възкресението на Иисус Христов, а питата и виното – неговата плът и кръв.

Добре е в подавките да има разнообразни типове плодове и сладки. На много места поставят и късче колбас или кашкавал.

От подавките се раздават на всички, пристигнали на гроба, а също и на други хора, пристигнали на гробищата, с цел да почетат околните си, даже и те да са непознати.

Когато раздавате от храната казвате: " Вземете за Бог да елементарни … ” и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте единствено " Бог да елементарни! ”.

Когато на Задушница се върви на гробища, не се поздравява с " Добър ден! " или със " Здравей! " Казва се вместо привет " Бог да елементарни! ” и се дава отговор " Бог да елементарни! ”

От подавките се носи и в църквата.

Изборът на обреди на Задушница не е инцидентен. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е знак на безсмъртната душа на индивида, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло. Тамянът е знак на молитвата към Бог и нейната непорочност, а цветята показват добродетелите на мъртвия. От край време се знае, че каденето с тамян прогонва злото, по тази причина се има вяра, че колкото по-голям дим излиза от кандилото, толкоз по-далеч ще стоят злите сили.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР