Първата дама на Украйна Олена Зеленска осъди от трибуната на

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска осъди от трибуната на
Коментари Харесай

Олена Зеленска: Войната, водена от Русия, показа ужасии, които не можехме и да си представим

Първата дама на Украйна Олена Зеленска осъди от трибуната на Световната здравна организация (СЗО) " невъобразимия смут ", породен от съветските сили. Русия от своя страна осъди " политизацията " на СЗО, съобщи Франс прес.

Войната, водена от Русия, " сподели ужасии, които не можехме и да си представим ", сподели Зеленска посредством видеоконферентна връзка пред Световната здравна асамблея - годишната среща на всички страни членки на основаната в Женева организация. Тя означи, че в този момент " са нарушавани в Украйна " най-фундаменталните човешки права на живот и здраве, чиято отбрана е ангажимент на СЗО.

" Никой украинец, било то възрастен или дете, не може да бъде сигурен, че ще се разсъни на следващия ден, нито че къщата му няма да бъде изумена от ракета ", съобщи брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски.

Тя обърна внимание и на дълготрайните последствия от войната, изключително за психическото здраве на украинците.

Руската заместник-министърка на опазването на здравето Александра Дронова осъди " опитите за политизация на работата на (СЗО), както и отклоняването от нейния принцип да бъде безпристрастна в своята работа ".

" В това отношение, ние призоваваме генералния шеф (на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус) да не допусне (нейното) преобразяване в политическа платформа ", сподели тя.

Световната здравна асамблея ще се произнесе през днешния ден по план за резолюция, иницииран от Украйна и подкрепян от западните й съдружници, отбелязва Агенция Франс Прес.

Текстът осъжда строго Русия поради офанзивите против украински здравни заведения, само че не планува нейното изваждане от организацията, сподели западен посланик. Той изясни, че доста страни желаят съдействието в региона на опазването на здравето да продължи.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР