Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, официално

...
Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, официално
Коментари Харесай

Мария Бакалова стана кръстница на първия български научноизследователски кораб |

Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, публично стана кръстница на българския боен научноизследователски транспортен съд във Варна. Корабът е с бордови номер 421 и е бе назова " Св. Св. Кирил и Методий ". " Кръщаването " стана в в Деня на Св. Седмочисленици /Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. За името на кораба бе разгласен конкурс, а от всички над 250 оферти комисия избра името " Св. Св. Кирил и Методий ".

Мария Бакалова сподели, че е приела да стане кръстница на кораба с изключителна чест и отговорност. " Нямам думи да опиша какъв брой хубава е силата, аз малко имам вяра в тези неща. Не съм сигурна, че съм на точното място, тъй като сме на проучвателен транспортен съд, хора на науката, само че аз имам вяра и в сили и мисля, че изцяло силата на кораба е прелестна и бих пътувала с него до Антарктида и бих се насладила на цялостното странствуване ", разяснява тям представена от Българска телеграфна агенция. Попитана дали към този момент е получила покана Бакалова отговори - " Може би да, може би не, ще забележим ". Със сигурност корабът ще попадне в бъдещите ми креативен проекти, призна актрисата. В професионално отношение в идващите месеци ми следва работа, фотоси в чужбина, малко тук, сподели още Бакалова. В България фотосите ще са, когато пристигна време, към този момент ще се върна в Съединени американски щати, тъй като ми се постанова по работа, сподели още тя. После, живот и здраве, допустимо най-бързо ще се върна у дома, разяснява още актрисата и с усмивка добави, че ще се подготвя за път, тъй като 45 дни е пътуването с кораба до Антарктида.

Плавателният съд е благосъстоятелност на Консорциум " Българска антарктическа база " Св. Климент Охридски " и научноизследователски транспортен съд ", чиито членове са ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", Софийски университет " Св. Климент Охридски " и Български антарктически институт /БАИ/.

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев уточни, че с придобиването на кораба фантазията най-сетне се е сбъднала. Това е фантазията на генерации български антарктици, само че и на генерации български учени, тъй като в действителност българските учени нямаха научноизследователски транспортен съд, с който да изследват Световния океан. Той напомни, че научноизследователския транспортен съд " Академик " на Института по океанология е към този момент на 50 години и не излиза от Черно море и на процедура с него изследваме затворен басейн, каквото е нашето море. С този транспортен съд ще имаме опция да вършим научни планове, които са потребни изобщо за цялото човечество, да вършим колективи с учени, които преди нас употребяват доста средства за проучване на Световния океан, само че несъмнено черешката на тортата ще бъде корабът да доближи до Антарктида, счита ученият. В отговор на въпрос дали плавателният съд ще е подготвен за идната антарктическа експедиция проф. Пимпирев сподели, че се надява това да стане. Той уточни, че на кораба би трябвало да бъде изработен ремонт, който ще отнеме към месец, само че самата социална поръчка може да забави цялата процедура, тъй като има наложени периоди от закона. В най-хубавия случай корабът, в случай че всичко мине без да има обжалвания на поръчката, би трябвало да тръгне в края на януари - началото на февруари идната година за Антарктида и да занесе материали за градежа на бъдещата научна лаборатория и да прибере експедицията от там. В този автобус ще има и малко ПР-елемент, тъй като считаме да качим публицисти, които да отразят работата на експедицията, сподели още той. С кораба за първи път България стъпва съществено, равняваща се на великите сили в проучването на Антарктида, заключи Пимпирев.

Основните задания, които плавателният съд ще извършва, са обезпечаване на българските национални антарктически експедиции, реализиране на научноизследователски действия от Националната стратегия за полярни проучвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други научни организации.
Корабът ще се употребява и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски просветителни институции. С него ще могат да се вършат и хидрографски проучвания за потребностите на Военноморски сили на Република България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР