Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна

...
Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна
Коментари Харесай

Полша подписа договор с Уестингхаус за предпроектни работи по изграждането на първата си АЕЦ

Първата АЕЦ в страната ще бъде ситуирана в Лубятово-Копалино, крайбрежна околност в северната част на Полша, а цената на построяването ѝ се прави оценка на 20 милиарда щатски $. Пресконференция с присъединяване на Томаш Стемпен, ръководител на Управителния съвет на Полски атомни електроцентрали, Мирослав Ковалик, ръководител на Управителния съвет на " Уестингхаус Електрик Поланд ", и Дейвид Дърам, началник на отдел " Енергийни системи " в " Уестингхаус ".
Полската компания за нуклеарна сила Полски атомни електроцентрали (Polskie Elektrownie Jądrowe) и американската компания " Уестингхаус " (Westinghouse) подписаха контракт за предпроектни работи по построяването на първата полска атомна електроцентрала, съобщи Полската организация по печата.

Договорът обгръща 10 области на подготвителни работи, в това число създаване на модел за осъществяване на инвестицията, правене на оценка на сигурността, основаване на стратегия за надзор на качеството и установяване на подизпълнители.
През ноември 2022 година полското държавно управление утвърди решение за създаване на огромни нуклеарни централи в Полша, с което удостовери избора на " Уестингхаус " за снабдител на технологии за първата полска атомна електроцентрала.
Първата АЕЦ в страната ще бъде ситуирана в Лубятово-Копалино, крайбрежна околност в северната част на Полша, а цената на построяването ѝ се прави оценка на 20 милиарда щатски $.

Марк Бжежински, дипломат на Съединени американски щати в Полша, съобщи при подписването на контракта, че атомната електроцентрала в Полша ще бъде забележителен фактор за подсилване на енергийната сигурност, което е значимо за " националната сигурност ", както и за понижаване на излъчванията на парникови газове и възстановяване на качеството на въздуха.
На конференцията, която последва подписването на съглашението, министърката по въпросите на климата Анна Москва съобщи през днешния ден, че чака още една договорка с американската компания, този път за планиране на полската атомна електроцентрала, да бъде подписана през тази година.
" Поемаме ангажимент да подпишем идващия контракт, който ще ускори още повече нашето съдействие, по-късно тази година... Надявам се преди лятната почивка ", сподели тя.
Томаш Стемпен, основен изпълнителен шеф на Полски атомни електроцентрали, съобщи на конференцията: " Днес изпълняваме този значим стадий - от концептуалната фаза навлизаме във етапа на предварителното планиране, подготвителната фаза. "
Първият реактор би трябвало да стартира да работи през 2033 година, а идващите реактори ще бъдат изграждани на всеки две години.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
21 Фев 2023131620 Фев 202335819 Фев 202367418 Фев 20236417 Фев 2023109116 Фев 20231110КоментариА кюмюр за централата откъде23 Фев 2023 8:26ч.
ша зимат пшеките?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани18 Фев 20231142207 Фев 2023156520 Фев 2023323218 Фев 20231052
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР