Първа ротация на персонала на украинската атомна електроцентрала в Чернобил

...
Първа ротация на персонала на украинската атомна електроцентрала в Чернобил
Коментари Харесай

Първа ротация на украинския персонал на АЕЦ Чернобил от близо месец


Първа ротация на личния състав на украинската атомна електроцентрала в Чернобил от началото на съветската инвазия в страната преди близо един месец е почнала през вчерашния ден, заяви през днешния ден Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2934
„ Украйна осведоми МААЕ, че почти половината от чиновниците най-сетне са съумели да се върнат вкъщи, откакто са работили в следената от Русия електроцентрала в продължение на близо четири седмици “, сподели генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси в изказване. „ Украинският народен регулаторен орган удостовери, че напусналите към този момент са заменени от други украински чиновници “, добави той и приветствайки тази частична ротация.

Руските въоръжени сили поеха контрола над АЕЦ " Чернобил " на 24 февруари, само че към 100 украински техници, които завършваха нощната си промяна, продължиха да реализират ежедневните интервенции в обекта, където има радиоактивни боклуци след най-тежката нуклеарна повреда в историята, станала в централата през 1986 г. 

Дневният екип не е имал опция да ги смени, оповестиха пред Агенция Франс Прес техни родственици, съгласили се да приказват, при изискване че ще останат анонимни. Преди днешната ротация същият екип е работил на обекта от деня преди съветските сили да влязат в зоната, което съгласно МААЕ „ заплаши “ един от „ стълбовете “ на нуклеарната сигурност, а точно, че личният състав " може да взема решения без непотребен напън ".

МААЕ към момента не получава отдалечено излъчени данни от своите системи за наблюдаване в Чернобил. Подобна информация обаче продължава да постъпва от другите атомни електроцентрали в Украйна. Базираната във Виена организация на Организация на обединените нации предложи да изпрати на място свои екипи, с цел да подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, и изиска „ да продължат консултациите “ по въпроса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР