Първа номинация за главен прокурор. Представителите на държавното обвинение единодушно

...
Първа номинация за главен прокурор. Представителите на държавното обвинение единодушно
Коментари Харесай

Иван Гешев е първият номиниран за нов главен прокурор СНИМКИ

Първа номинация за основен прокурор. Представителите на държавното обвиняване единомислещо издигнаха Иван Гешев. " За " настоящия си заместител гласоподава и самият Сотир Цацаров.

В началото на април тази година заместник-главният прокурор Иван Гешев бе безапелационен, че няма да взе участие в конкуренцията за нов обвинител номер едно.

Прокурорите обаче съумели да го убедят, че би трябвало да взе участие. „ Неговата визия е, че не следва да се дефинира тази изборна процедура като някаква кална борба, някакви подмолни решения, опит за въздействие върху членовете на прокурорската гилдия ”, разяснява Даниела Машева - представител на прокурорската гилдия.



В понеделник прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет единомислещо го уточни като своя претендент за правоприемник на Сотир Цацаров. „ Иван Гешев има висок професионализъм, доста положителни професионални качества и високи нравствени и морални качества. Разчитаме на това, че той ще покаже едно нововъведение, едно съвременно мислене ”, сподели още Машева.

Зад кандидатурата на Гешев застават и съсловните организации на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. В претекстовете към номинацията си, представителите на държавното обвиняване във Висш съдебен съвет са записали още, че той е прокурор от кариерата, с добър управнически опит и постигнал триумфи в интернационалните следствия. „ Той след известно мислене, се стимулира и изрази своето единодушие ”, уточни Машева.

Сред най-известните каузи на Иван Гешев са тези против кметицата на " Младост " Десислава Иванчева, както и мегапроцесът " КТБ ".

„ Дали ще бъдем подложени на критика за това, че е съревнование с един кон, доста постоянно, знаете, че когато претендентите са повече от един, бихме били подложени на критика за това, че по някакъв метод процедурата е режисирана от нас ”, сподели още Даниела Машева.

Иван Гешев стартира професионалната си кариера през 1996 година като следовател. Преминава поредно през Софийскиите районна и градска прокуратури. През 2016 година оглави спецобвинеието, а предходната година бе определен и за заместник-главен прокурор.



Ако Иван Гешев бъде определен, той ще бъде първият основен прокурор от най-малко 20 години насам, който излиза от средите на самата прокуратура. След като прокурорската гилдия излъчи своя претендент, оттук насетне, по закон, оферти може да прави единствен министърът на правораздаването. На този стадий, обаче, Данаил Кирилов не е заявил сходни стремежи.



Името на идващия основен прокурор ще стане ясно в края на октомври.

Източник: Nova, БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР