Първа копка на пътен възел Кресна, част от трасето на

...
Първа копка на пътен възел Кресна, част от трасето на
Коментари Харесай

Първа копка в Кресна: един пътен възел и много въпроси, включително от Брюксел

Първа копка на пътен възел " Кресна ", част от трасето на автомагистрала " Струма ", направи във вторник министър Иван Шишков. Той ще се строи по контракт сред Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и обединяване на " Главболгарстрой " за 570 млн. лева Възелът е част от 10.4 км трасе от правата от " Струма " край дефилето и още 5.5 км обход на Кресна. Договорът Церемонията обаче се е случила на фона на митинги на локални жители и природозащитни организации, които считат, че тази първата копка предопределя построяването на противоречивия вид на автомагистралата при Кресненското дефиле. Спорът за избора на сектор от години насам в резюме е дали да се употребява еднопосочно съществуващият път Е-79 или цялата права на автомагистралата да се изнесе отвън Кресненското дефиле.

Първа копка на пътен възел " Кресна ", част от трасето на автомагистрала " Струма ", направи във вторник министър Иван Шишков. Той ще се строи по контракт сред Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и обединяване на " Главболгарстрой " за 570 млн. лева Възелът е част от 10.4 км трасе от правата от " Струма " край дефилето и още 5.5 км обход на Кресна. Договорът

Церемонията обаче се е случила на фона на митинги на локални жители и природозащитни организации, които считат, че тази първата копка предопределя построяването на противоречивия вид на автомагистралата при Кресненското дефиле. Спорът за избора на сектор от години насам в резюме е дали да се употребява еднопосочно съществуващият път Е-79 или цялата права на автомагистралата да се изнесе отвън Кресненското дефиле.

Според Шишков обаче това не е по този начин и тази първа копка няма по какъв начин да предреши трасето. " В момента вършим пътен възел, без значение кое от трите трасета бъде определено, той е подобен какъвто го виждате ", сподели той пред медии.

Стойността на този сектор е над 1 милиарда лева От Европейска комисия прецизираха в отговори до " Капитал " през днешния ден, че не са одобрявали финансиране за въпросния лот 3.2 от " Струма " към сегашния миг.
Реклама
" Въпреки че Европейска комисия схваща, че българските управляващи работят за справяне с всички опасения, с цел да обезпечат сходство, сходството на плана с използваното законодателство на Европейски Съюз в региона на околната среда не е доказано на този стадий ", обясниха от Брюксел пред " Капитал ".
Сред протестиращите е имало и задържани. Според репортаж на bTV един от протестиращите е скъсал винила с осведомителната табела за обекта и е бил арестуван за това. Бившият екоминистър в кабинета " Петков " Борислав Сандов написа във Facebook, че на митинга е задържан доцент доктор Стоян Бешков - зам. шеф на Природонаучния институт с музей към Българска академия на науките. Според " 24 часа " пък са арестувани и еколозите Петко Ковачев и Андрей Ковачев за нарушение на реда. Откъде ще мине " Струма "
По времето на ГЕРБ беше определен така наречен източен вид Г10.50, при който в едната посока се употребява съществуващия в този момент двулентов път Е-79, а източно от дефилето в другата посока се построява ново трасе - още веднъж скоростен път, а не автомагистрала, с доста виадукти и тунели. Природозащитниците упорстват за вид, при който и в двете направления " Струма " се движи отвън дефилето.

В анекс към контракта на ГБС написа още, че чернова на разбор още веднъж удостоверява въпросния източен вид, който и до момента се поддържаше от държавното управление.
Реклама
Преди няколко години обаче се оказа, че решението за Оценка на въздействието върху околната среда и планът, който се разпорежда по публични поръчки и за който се кандидатства за европейски пари, е друг. Това провокира рецензии от Брюксел, откъдето би трябвало и да дойдат парите за пътя, и се наложи преди три години България да отдръпна приложението за кандидатстване за финансиране.

Защо се бърза с разрешението за градеж и този пътен възел, в случай че няма финален избор на трасе е главният въпрос. В в допълнение съглашение към контракта с ГБС, подписано в края на април 2023 година, е посочено, че строителството ще стартира след обезпечено финансиране, каквото към този момент няма доказано, както и с лед като е подготвен така наречен разбор на екологичните ограничения, който ще покаже дали да се употребява източен вид Г10.50 . Той се извършва от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Източник на " Капитал ", добре осведомен с плана, изясни, че задачата на този разбор е да потвърди, че смекчаващите ограничения за дивите животни и птици, заложени в решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година, ще бъдат подобаващи и задоволителни даже и с новите природозащитни цели за предпазените зони.

Началото на строителството този месец ще е избавило ОВОС-а, който изтичаше този месец. Това евентуално е повода за бързането от страна на АПИ и Шишков. " Най-вероятно трасето ще стане ясно след няколко месеца. Но в случай че днешният ден го нямаше, тогава щеше да е късно. Каквото и да беше решението, този сектор щеше да се върне в изходна позиция ", споделил районният министър, представен от прессъобщение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР