Първа копка на инсталации за 9.5 млн. лв. направиха на

...
Първа копка на инсталации за 9.5 млн. лв. направиха на
Коментари Харесай

Направиха първа копка в Доспат на инсталации за 9.5 милиона

Първа копка на съоръжения за 9.5 млн. лева направиха на Регионалното хранилище за твърди битови боклуци в доспатското село Барутин. Депото обслужва с изключение на община Доспат и още четири общини - Сатовча, Борино, Девин и Сърница. " Чрез построяването на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне ще се понижат на половина битовите боклуци в депото и ще се усили неговият експлоатационен период. Освен това стремежът е да се понижат таксите, които общината заплаща на звук депониран боклук по член 64 от Закона за ръководство на отпадъците ", съобщи на първата комка кметът на Доспат Елин Радев.

Проектът за двете съоръжения е на стойност над 9,5 млн. лева, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда “.

„ Всички общини плащаме такси, които събираме от жителите. За 2018 година тя е 45 лв. на звук, за 2019 година - 57 лв., а 2020 ще стане 95 лв.. С инсталациите другата ни цел е да можем да понижим на половина тази такса след януари 2020 година като стартираме да преработваме над 50% от отпадъците, отделяйки стъкло, пластмаса и хартия. А когато осъществяваме и компостиращата апаратура, в депото да постъпват не повече от 35% от биоразградимите боклуци, тогава има възможност и да не плащаме такси. Освен това ще се открият нови 12 работни места, ще понижим замърсяването, ще осигурим по-добро оползотворяване на отпадъците “, съобщи Радев.

На старта на строителството участва ръководителят на комисията по запазване на околната среда в Народното събрание Ивелина Василева. Тя съобщи, че посредством планове като този в депата в Доспат и Мадан Европа стига до всеки човек, тъй като се грижи за построяването на базисна инфраструктура. По думите й това е план, който има своята значителност на първо място за природата и за хората, въпреки че такива вложения отвън обитаемоте места, не се виждат.

„ Трудно се осъзнава значимостта им, само че тя е обвързвана със здравето на хората, тъй като посредством тях опазваме чистотата на природата и осигуряваме здравословна среда. Ползите са свързани с това, че посредством сходни планове ние извличаме всичко потребно от отпадъците. Те са директен израз на европейската взаимност. Те са и израз на партньорство – сред локалната власт, държавното управление, законодателната власт и Европейските институции. В случая имаме и партньорство сред пет общини от три области “, означи Василева.

На събитието участваха кметовете на Девин - Красимир Даскалов, на Борино - Мустафа Караахмед и на Сърница Неби Бозов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР