Първа автоколона, превозваща помощи от ООН, пристигна днес през Турция

...
Първа автоколона, превозваща помощи от ООН, пристигна днес през Турция
Коментари Харесай

Първата партида помощи от ООН стигна в Северна Сирия през нов коридор

Първа автоколона, пренасяща помощи от Организация на обединените нации, дойде през днешния ден през Турция в следената от бунтовниците Северна Сирия, сподели представител на международната организация по филантропичните въпроси, представен от Ройтерс.

Помощта, предопределена за потърпевшите при земетресението на 6 февруари, бе доставена от Международната организация по миграция. Тя бе доставена през новосъздадения надзорен пункт Баб ас Саламех. Не се оповестява в какво се състои помощта и в какъв размер е.

Сирийският президент Башар Асад утвърди отварянето на два нови контролно-пропускателни пункта сред Турция и Сирия за първичен интервал от 3 месеца, с цел да може да се даде помощта в точния момент.

България има подготвеност да изпрати филантропична помощ на Сирия, като чака позволение от Европейския съюз (ЕС) - от така наречен Европейски механизъм за гражданска отбрана. Това изясни по-рано през днешния ден на брифинг заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев през днешния ден на конференция във ведомството. По думите му Европейският механизъм за гражданска отбрана е в непрекъснат контакт с представители на Световната продоволствена стратегия в Бейрут.

" Когато имаме позитивен отговор от този Европейски механизъм за гражданска отбрана, това значи, че самолетът " Спартан " умерено може да излети с помощ на борда ", съобщи Коджабашев. Там пратката ще бъде посрещната от представители на Европейски Съюз, Световната продоволствена стратегия в Бейрут и българското посолство там и по обезопасен и обезпечен филантропичен кулоар помощта ще отпътува за към два часа разстояние до Дамаск, добави той.

България е една от деветте страни в Европейския съюз, които са предложили да изпратят филантропична помощ на Сирия, сподели още Коджабашев и посочи, че не може да отговори по кое време страната ни ще получи отговор от Европейския механизъм за гражданска отбрана.

Междувременно Румъния заяви, че е изпратила през днешния ден помощ за потърпевшата от земетресението Сирия с два военни самолета. Подкрепата се отпуска посредством Европейския механизъм за гражданска отбрана.

Двата самолета C-27J Spartan на румънските военновъздушни сили излетяха от Букурещ тази заран, с които бяха превозени палатки, матраци, кревати и консерв, оповестиха от Департамента за изключителни обстановки.

Помощите отпътуваха за Газиантеп и Бейрут, където ще бъдат поети и разпределени от представители на Организация на обединените нации и Червения полумесец.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР