Парцелите за строеж в Чехия са поскъпнали средно с близо

...
Парцелите за строеж в Чехия са поскъпнали средно с близо
Коментари Харесай

Цената на земята за строеж в Чехия се повиши значително

Парцелите за градеж в Чехия са поскъпнали приблизително с близо 16% по отношение на предходната година. Само за последното тримесечие те са поскъпнали с 2%. Това следва от разбор на ČSOB. „ Ръстът на цените на земята продължава, защото търсенето изпреварва предлагането. С повишаването на цените пораства и търсенето на земя в региони, по-отдалечени от покрайнините на огромните градове. Тук обаче предлагането е доста лимитирано от остарели проекти за зониране и инфраструктурни благоприятни условия “, сподели Мартин Васек, шеф на „ Ипотечна банка ”.
 
Продажбата на земя не се въздейства толкоз мощно от повишаването на ипотечните заеми, което докара до понижаване на търсенето на жилища в множеството обитаеми места. Парцелите за градеж се получават най-вече за лична сметка.

„ За строителите те служат като дълготраен депозит. Те не желаят връщане след две-три години, а ги купуват за 10, петнадесет и повече години. Строят се жилища, стават от ден на ден. Става все по-малко място “, споделя Владимир Бруна от B&K Real Estate Investments.
 
На доста места цените на земята ще се покачат още повече в дълготраен проект, откакто железопътната инфраструктура бъде приключена, сподели той. Региони. Има обилни разлики сред районите, както се вижда от междинните цени на офертите за имоти за строителство, оповестени на уеб страницата Sreality.cz.

Компании търсят терени за индустриални бази

В Прага, в това число периферията и покрайнините в радиус от половин километър от границата на столицата, междинната цена е към 13 500 крони (€560) на кв.м. В 25-километровия регион към града офертната цена е съвсем двойно по-ниска: 7500 крони (€310) на квадратен метър. Малко по-нататък цената пада още повече. Например в Бероун тя е 5700 крони (235 евро), в Подебради - 5200 крони (215 евро), а в Нимбурк - 4800 крони (200 евро) на квадратен метър.
 
Има обаче и локални специфики, когато цените в града не са по-високи от тези в дребните общини. Това нормално се дължи на обстоятелството, че в региона няма доста земя, която се предлага обществено.
 istock istock
Продавачите се пробват да изчакат по-висока цена. Училища, лекари и магазини са по-далеч, само че природата и откритото пространство се ценят. Например, в случай че междинната офертна цена в Седълчани, съгласно Sreality.cz, е към 2700 крони (112 евро), то в Радице, малко селце на 10 километра, тя към този момент е 3200 крони на квадратен метър (132 евро). Това се дължи на близостта на известния ваканционен град Слапи, до момента в който покрайнините на Прага са на към петдесет километра.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР