Партийните субсидии - тема, която от няколко години разпалва страстите

...
Партийните субсидии - тема, която от няколко години разпалва страстите
Коментари Харесай

Разследване на NOVA: Противници на партийните субсидии харчат държавните пари

Партийните дотации - тематика, която от няколко години разпалва пристрастеностите у нас . Социологически изследвания и един извършен референдум демонстрират, че болшинството българи са срещу страната да налива пари в партиите. Първият политик, който обществено застана на тази позиция, е проф. Минчо Христов - някогашен самостоятелен народен представител, който 4 години ходеше на работа в Народното събрание със своето непретенциозно колело, а след това му бе неразрешено да го паркира до постройката, тъй като уронвал престижа на институцията. Преди парламентарните избори през 2017 година Христов, който обичайно получава към 1% при присъединяване си в избори, разгласи обществено, че в случай че някоя партия обещае, че ще се откаже от партийната дотация, той ще влезе като претендент в нейната листа. Само една партия му даде обещание това. Новосъздадената дребна партия „ Възраждане “. И персонално нейният ръководител – варненецът Костадин Костадинов. Двамата си стиснаха ръцете в ефир, съобщи.

Обещанието, че ще се откажат от партийна дотация Костадинов популяризира необятно през цялата акция . И в народен ефир.

Така с поддръжката на последователите на проф. Минчо Христов и обещанието да се откаже от партийна дотация, партия „ Възраждане “ получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през март 2017 година . А с това и право на партийна дотация от 1,6 милиона лв. за 4-годишния мандат. Какво се случи единствено няколко дни по-късно? Председателят на партия „ Възраждане ” Костадин Костадинов заяви, че партията му няма да се откаже от тази дотация заради юридически аргументи. Законът не му разрешавал да се откаже.

Пред екипа на NOVA Костадин Костадинов изясни, че документално е запитал Сметната палата и Министерството на финансите и от там документално му дали отговор, че няма право да се откаже от партийната дотация. Затова по Закона за достъп до социална информация поискахме копия на писменото питане на Костадинов, както и на писмото, с което от Министерството на финансите му дават отговор. И какво открихме.

„ Уважаеми господин длъжностен министър, уважаеми господин ръководител, закономерен ли би бил възможен формален отвод от политическа партия „ Възраждане “ да получи дотацията и такава изобщо да не бъде превеждана на партията? Ако това е допустимо, каква е процедурата, която да бъде следвана за горното деяние, с оглед то да бъде годно изразено и да породи мечтаните от нас последствия? ”.

А ето и отговора от Министерството на финансите:

„ Уважаеми господин Костадинов, поради изразената в писмото позиция, политическа партия „ Възраждане “ по своя преценка може да не упражни предоставеното й със Закона за политическите партии субективно право посредством един от следните разновидности:

А/ Да не подава заявление до Министерството на финансите за приемане на дотация. В случай, че в Министерството на финансите не бъдат показани избраните документи от политическа партия „ Възраждане ”, Министерството на финансите няма да може да разпредели и да преведе държавна дотация по сметката на тази партия.
Б/ Да подаде експлицитен отвод от приемане на полагащата й се държавна дотация. Изявление за отвод от дотация може да направи само лицето, което съставлява политическата партия, в резултат на което полагащата се дотация ще остане като спестовност в държавния бюджет.

Ясно и тъкмо. Партия „ Възраждане “ на Костадин Костадинов може да се откаже от дотацията. В това писмо той получава и точни пояснения, по какъв начин да го направи, в случай че желае. Вместо да последва тези рекомендации, с цел да се откаже от дотацията, както е заречен на своите гласоподаватели, персонално Костадин Костадинов подписва и подава в Министерството на финансите следното заявление.

„ Заявление от политическа партия „ Възраждане “, посредством Костадин Тодоров Костадинов – ръководител и представляващ. Политическа партия „ Възраждане “ с актуалното публично декларира желанието си да получава държавна дотация, която следва да бъде превеждана по приложената банкова сметка ”.

Това заявление Костадинов подава единствено месец след изборите. Избори, на които партията му е получила поддръжка, тъкмо поради предизборното заричане, че ще се откаже от тази дотация. От времето на тази преписка до през днешния ден Костадинов продължава да твърди, че по юридически аргументи не е имал право да се откаже от дотацията. И, че писмото било неразбираемо и тълкователно. И неговите адвокати го поясняват, че партията му няма право да се откаже дотацията. А другояче в своите изказвания пред медиите, Костадинов единствено говореше какво съдържа писмото, само че нито един път не го сподели. А в него ясно и тъкмо му е обяснено, че има право да се откаже от дотацията, както и двата метода, по които може да го стори.

Веднага откакто обществено изясни, че по юридически аргументи не може да се откаже от дотацията, водачът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов, отново през медиите заявява, разгласи, че ще подари цялата дотация за благотворителни цели.

Оттогава изминаха 3 години. Проверихме дали го е сторил. И ето какво открихме в докладите, които по закон е задължен да показа пред Сметната палата. За три години партията му е получила 1 милион лв. от страната. И от тях е направила дарения за 250 000 – т.е. една четвърт. В сметката на партията са останали 60 000. Това значи, че 700 000 лв. са изхарчени от управлението за друго . Част от тях - 370 000, са регистрирани като „ външни услуги “, наеми на офиси, реклама с билбордове и медийна агитация. 150 000 лв. са платени единствено на телевизия „ Евроком ”. А Костадин Костадинов става непрекъснат посетител в разнообразни нейни излъчвания и на висок глас я назовава единствената самостоятелна и справедлива телевизия в България. Телевизия, на която заплаща от държавната дотация, която е получил и от която преди изборите даде обещание да се откаже. И с това заричане притегли гласоподаватели. И проф. Минчо Христов в своята листа, а с това и неговите симпатизанти.

„ Това,че Минчо Христов е измамен не е проблем. За страдание гласоподавателите бяха излъгани. За мен огромният проблем на всички български политици е това, че приказват едно преди изборите, а вършат друго след изборите ”, разяснява проф. Минчо Христов.

А след изборите през 2017 година когато партията „ Възраждане ” получи малко над един % и с това и държавна дотация от 1,6 милиона лв. се случи още нещо. От панелния си апартамент в работническия жилищен комплекс „ Кайсиева градина ”, водачът на партията Костадин Костадинов се реалокира в къща, която купува за 200 000 лв. , на ужасно място, покрай брега и с превъзходна гледка. А пред нея към този момент паркира кола за 40 000 лв., която си е купил от магазина.

Екипът ни засече Костадин Костадинов, до момента в който се прибираше в новата си къща с новата си кола.

„ Имах 15 000 лв. спестени, изтеглих още 199 000 и си я купих ”, съобщи Костадинов пред екипа на NOVA.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР