Партийната система се видоизмени, типично за страната ни от 1990

...
Партийната система се видоизмени, типично за страната ни от 1990
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Борис Бонев вече е вършил услуга на ГЕРБ, да не се окаже троянски кон в коалиция с ПП и ДБ

" Партийната система се видоизмени, типично за страната ни от 1990 година насам - през 10 година да има промени. През последните 2 години имаше безпорядък и пренареждане. Не знам дали след 2-ри април няма да продължи процесът на консолидация, или ще се подреди политическата система. На тези избори ще се промени салдото, тъй като се промени технологията на гласоподаване. Както при спорта, технологията постоянно дефинира първенците. Обикновено гласоподават 3 млн. души. При последните вотове поради машините имаше единствено 2,5 млн. Тези 500 000, които не отидоха до урните, нямаше да гласоподават за " машинните " партии. Съмнявам се при ГЕРБ да има стъпка в посока за коалиция с Българска социалистическа партия. Партията би трябвало доста ясно да си създадат плановете. ГЕРБ имаше кардинално съображение да подлага на критика Политическа партия и Демократична България, тъй като оправдаха Българска социалистическа партия и позволиха до властта Корнелия Нинова. Ако има държавно управление в идващия парламент, ще се случи или при първия, или при втория мандат ". Това съобщи политологът доцент Стойчо Стойчев пред БНР. 

" През 2019 година Борис Бонев свърши услуга на ГЕРБ на локалния избор, без да го прави преднамерено. Да не се окаже " троянски кон " в обединението с Политическа партия и Демократична България. Това, несъмнено, е въпрос на тълкования. Ако ще вършат коалиция за локалния избор, то по-добре да я тестват в този момент. До 2021 година беше немислимо ГЕРБ да влиза в коалиция с Движение за права и свободи. Сега нещата са разнообразни и гласоподавателите биха приели доста по-нормално сходен съюз, в сравнение с с Българска социалистическа партия. По-скоро може да има държавно управление на малцинството на ГЕРБ с поддръжката на депутати на Движение за права и свободи. Много е значимо кои ще бъдат дребните субекти в пленарната зала, дали да вземем за пример Стефан Янев ще влезе в Народно събрание. Възможно е да се намерят две дребни партии, които да се коалират и да вкарат хора на Радев в Народното събрание, като всичко бъде показано за един нов ляв план. Политическият инженеринг е преломен и носи негативи на този, който се занимава с него. От 2016 година насам Корнелия Нинова знае, че казусът ѝ не се споделя Бойко Борисов, а Румен Радев. Имам познати в партията, които ми споделят, че в случай че гласоподават против президента, все едно потеглят против личната си групировка. До такава степен има въздействие в левицата Радев ", сподели още Стойчев. 

" Новият полюс в борбата на изборите против ГЕРБ към този момент не е Българска социалистическа партия, а Политическа партия. Единственото дясно в " Демократична България " остана ДСБ. " Да, България " при своята регистрация преди 6-7 години сподели, че няма да се разпознава, а ще работи за правосъдната промяна. На първо място ние не знаем каква ще е поддръжката за Политическа партия, тъй като това е доста обтекаем обект, с цел да кажем дали 2+2 ще направи 4 при обединението с Демократична България. В последната година " Продължаваме промяната " се изолира до степен, че може да разчита единствено на " Демократична България ". Коалицията на Демократична България с Политическа партия на процедура отрязва опцията ГЕРБ-СДС да ги поддържа, в случай че решат да създадат държавно управление на малцинството ", разяснява Стойчев. 

" Костадин Костадинов в най-хубавия случай ще затвърди резултатите си от последния избор и няма да разреши на сходни обединения да влязат в Народното събрание. Не е изключено Корнелия Нинова да дръпне от тези 280 000 гласове на " Възраждане " и за нея да гласоподават леви хора, които не харесват нито президента, нито Костадин Костадинов. Възможно е " Български напредък " да отпадне и на нейно място да влезе Има Такъв Народ. Слави Трифонов в действителност падна до калибъра на Марешки. За тях гласоподават хора, които стачкуват против целия политически хайлайф. Те по едно и също време са анти статуквото, само че са про евроатлантически ", добави социологът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР