Партията Смер-СД, водена от бившия министър-председател Роберт Фицо, получи 23,3%,

...
Партията Смер-СД, водена от бившия министър-председател Роберт Фицо, получи 23,3%,
Коментари Харесай

Популистката партия на Фицо спечели изборите в Словакия

Партията Смер-СД, водена от някогашния министър-председател Роберт Фицо, получи 23,3%, побеждавайки центристката Прогресивна Словакия със 17%, при преброени съвсем всички гласове.


59-годишният Фицо даде обещание, че Словакия няма да изпрати " нито един арсенал " на Украйна и прикани за по-добри връзки с Русия.

Анализатори предвиждат, че едно държавно управление на Фицо може да промени коренно външната политика на Словакия, с цел да замязя на тази на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Смер ще получи 42 места в 150-членния парламент, тъй че ще се нуждае от съдружни сътрудници, с цел да получи болшинство.

Лявата партия Хлас-СД, която породи през 2020 година, когато група депутати от Смер напуснаха партията на Фицо, е един от евентуалните сътрудници с предстоящи 27 места.

Хлас се управлява от Петер Пелегрини, който стана министър председател на Словакия през 2018 година, откакто Фицо трябваше да се отдръпна от поста си на фона на общонационалните митинги след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му.

Куциак разкри връзките сред италианската мафия и държавното управление на Фицо в последната си публикация, оповестена посмъртно.

Пелегрини съобщи пред кореспонденти, че не е добра концепция двама някогашни министър председатели да вземат участие в едно държавно управление, само че " това не значи, че такава коалиция е невъзможна ".

Анализаторът Бранислав Ковачик от университета " Матей Бел " в централния град Банска Бистрица съобщи пред Агенция Франс Прес, че чака Пелегрини да се включи в коалиция.

" Възможно е той да не взе участие в кабинета. Може да стане ръководител на Народното събрание, той към този момент е правил това в предишното и се е справял добре ".

Двете партии могат да се обединят с националистическата Словашка национална партия (СНС), която се чака да завоюва 10 места, за парламентарно болшинство от 79 места.

В предишното Фицо към този момент два пъти е съставял държавно управление със СНС, която също се опълчва на военната помощ за Украйна.

Словакия е един от най-големите донори на Украйна в Европа като дял от нейния Брутният вътрешен продукт.

Словашкият министър на защитата Мартин Скленар посети Киев директно преди вота, а в деня на изборите украинският президент Володимир Зеленски благодари на Словакия за това, че е " застанала на страната на Украйна ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР