Партията Слуга на народа на президента Володимир Зеленски печели парламентарните

...
Партията Слуга на народа на президента Володимир Зеленски печели парламентарните
Коментари Харесай

Президентът на Украйна спечели предсрочните избори за...

Партията " Слуга на народа " на президента Володимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна с 43,9 на 100 от гласовете, сочи Франс прес. Това е рекордно висок резултат, прибавя Агенция Франс Прес.

Във Върховната Рада се чака да влязат пет партии, които минават 5-процентния предел. Втора с 12,9 на 100 е партията " Опозиционна платформа - За живота " на Виктор Медведчук, доближен на съветския президент Владимир Путин, показва Асошиейтед прес.

Трета е партията на някогашния президент Петро Порошенко " Европейска взаимност " с 8,8 %. На четвърто място е партията на някогашната министър-председателка Юлия Тимошенко " Баткившчина " с 8,5 на 100 и пета - партията " Глас " на рок звездата Святослав Вакарчук.

Президентът Зеленски благодари на гласоподавателите за доверието и съобщи, че основните му цели ще са преустановяване на войната и битка с корупцията, заяви Агенция Франс Прес. Той предложи договаряния за ръководеща коалиция на партията " Глас " отпред с рокзвездата Святослав Вакарчук, съобщи Ройтерс.

Лидерът на партията Дмитро Разумков сподели, че евентуално " Слуга на народа " печели всичките 12 парламентарни мандата в Киев.

Висш представител на партията " Глас " съобщи, че тя е подготвена да разисква обединения с новите политически сили, при изискване, че те не са подкрепяни от олигарси.

Зеленски свика предварителни избори откакто встъпи в служба преди два месеца, с цел да завоюва парламентарно болшинство, припомня ДПА.

Избирателната интензивност на днешните избори е ниска, като към 19 часа своя глас са дали над 37 % от гласоподавателите. Политолози изясняват този факт с отпускарския летен сезон и с умората на хората от политиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР