Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя в неделя

...
Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя в неделя
Коментари Харесай

Какво ще прави Ердоган, след като залогът му в Истанбул се провали?

Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя в неделя грубо проваляне по отношение на претендента на опозицията Екрем Имамоглу при повторението на изборите за кмет в Истанбул.

При първите избори през март, анулирани по искане на Ердоган, Имамоглу изпревари с едвам 13 000 гласа претендента на президента - Бинали Йълдъръм. В неделя той удържа решителна победа над него с над 800 000 гласа преднина, съгласно неокончателните резултати.

Следователно залогът на Ердоган се обърна против него. Какво ще прави президентът, откакто загуби икономическата и културна столица на страната, която неговият лагер контролираше от 25 години?

Макар ислямо-консервативната Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ на Ердоган да остава най-популярна в народен мащаб, тя пострада в последните месеци поради сложната икономическа обстановка. Инфлацията е 20 %, турската лира загуби 30 % от цената си предходната година и безработицата е висока.

Отмяната на изборите на 31 март разреши също така на Имамоглу да се показа като жертва на неправда. За няколко седмици той мина от ситуацията на никому незнаен кмет на периферна община на Истанбул до това на първостепенна политическа фигура.

За първи път Ердоган се озова в отбранителна позиция, съгласно Сьонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. " Имамоглу беше този, който постановяваше медийния дневен ред, а Ердоган - този, който реагираше ", акцентира той.

Кюрдските гласоподаватели, огорчени от бруталните репресивни ограничения против кюрдските опозиционери и деятели от 2016 година насам, изиграха решаваща роля, съгласно наблюдаващите.

Основната прокюрдска Демократична партия на народите намерено прикани да се гласоподава в неделя за Имамоглу и нейното знаме се виждаше по време на множеството радостни демонстрации, последвали след оповестяването на резултатите.

Да загуби икономическата и културна столица на страната, в която живеят 15 милиона души, е огромно проваляне за Ердоган. " Който завоюва Истанбул, печели Турция ", има бит да споделя президентът.

" Ръководството на ПСР евентуално ще се опита да принизи смисъла на тези избори и да се държи по този начин, като че ли всичко това не беше доста значимо ", счита Берк Есен, учител в университета Билкент в Анкара.

Но пристъпът на уязвимост на Ердоган в Истанбул би могъл да ускори дисидентските настроения в неговия лагер и да насърчи тези, които се двоумят да сложат начало на свое лично придвижване да преминат към деяние, като някогашния министър председател Ахмет Давутоглу и някогашния президент Абдуллах Гюл.

Поражението в неделя е още по-унизително за Ердоган, който съумя да активизира всички запаси на страната посредством " на контрола, който има върху институциите, от медиите до съдилищата, като се мине през изборните управляващи ", акцентира Чагаптай.

Но още е прекомерно рано да се каже, че това проваляне бележи началото на края на Ердоган, който остава абсолютно най-популярният политик в Турция. Самият той омаловажи смисъла на вота в неделя - " алегорични " избори, по неговите думи.

Всички погледи са приковани върху съдружния сътрудник на ПСР - крайнонационалистическата ПНД /Партия на националистическото действие/, ръководена от Девлет Бахчели, остарял вълк на турската политика, прочут с това, че е изключително остроумен. Преди да бъде съдружник на Ердоган, той бе негов яростен съперник.

Ако той реши да скъса съюза с Ердоган, това би лишило президента от неговото болшинство в Народното събрание и би могло да го накара да изтегли напред идващите парламентарни избори, планувани за 2023 година, съгласно анализатори.

След успеха си Имамоглу прикани Ердоган да работи с него в полза на Истанбул. Но ПСР, в случай че реши, може в огромна степен да сковава активността на новия кмет, защото тя управлява 25 от 39 общини в града и има болшинство в общинския съвет.

От 2016 година държавното управление смени няколко кюрдски кметове с админи, назначени от министерството на вътрешните работи. Но да се предприеме сходна мярка в Истанбул би било извънредно рисковано и непопулярно предвид на безапелационната победа на Имамоглу. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР