Партията на хърватския премиер Андрей Пленкович отново е първа политическа

...
Партията на хърватския премиер Андрей Пленкович отново е първа политическа
Коментари Харесай

Пленкович спечели изборите в Хърватия, но няма мнозинство

Партията на хърватския министър председател Андрей Пленкович още веднъж е първа политическа мощ в страната, само че няма мнозниство, с цел да сформира държавно управление.

При близо 98% преброени секции се вижда, че Хърватският либерален съюз (ХДС) на Пленкович печели 34,5% от гласовете на жителите, или 60 депутати в 151-местния парламент.

Това е с шест мандата по-малко от досегашното състояние на ХДС, като усложнява доста задачата за сформиране на постоянен кабинет.

Коалицията на Социалдемократите е на второ място с 25,4%, като прогнозата е да вземе 42 мандата. Левицата разчиташе на мощна поддръжка по време на предизборната акция от президента на Хърватия Зоран Миланович, прочут с антиукраинската си реторика след съветската инвазия.

Третото място се оказа оспорвано сред националистическото Отечествено придвижване (9,6%) и зелените либерали " Можемо " (9%). Крайно консервативният " Мост " към този момент е с 8%.

ХДС на Пленкович ще стартира договаряния за ново парламентарно болшинство още в четвъртък, разгласи министър председателят на Хърватия.

Изборите на 17 април минаха под знака на мощна изборна интензивност (над 60%) по отношение на 47 на 100 при последните парламентарни избори от 2020 година Кампанията беше белязана от тежък обществен спор сред Андрей Пленкович и президента Миланович, който се включи в пропагандата против ХДС макар правосъдната възбрана да взе участие в изборите.

Миланович възнамеряваше да се яви като претендент на Социалдемократическата партия и стартира да обикаля странатана предизборни прояви, само че висшият съд на Хърватия излезе с решение, че президентът няма право да взе участие в акцията, в случай че не подаде оставка.

Подобно на българския сюжет - Пленкович обвиняваше Миланович в нарушаване на конституцията, проруски позиции и го наричаше " страхливец " поради нежеланието му да рискува президентския си пост.

Миланович на собствен ред твърдеше, че Пленкович е подкупен и че е " кръстникът на престъпността " в Хърватия. Той споделяше, че е подготвен да напусне предварително президентството, в случай че Социалдемократите завоюват болшинство за ръководство. Мандатът му изтича през януари 2025.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР