Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите

...
Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите
Коментари Харесай

ЕС трябва да се готви за втори Орбан в България

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е подготвена да предприеме нужните ограничения против своята локална партия в България, която разгласи желанието си да образува необятна коалиция с проруските националистически партии. Това съобщи пред брюкселското електронно издание Euractiv генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

Междувременно в София специалисти споделят, че българският президент Румен Радев е виновен за националистическия скок и че Европейски Съюз би трябвало да се приготви за държавно управление, сходно на това на Виктор Орбан в Унгария, готово да се възползва от възходящата " отмалялост " от войната в Украйна.

Euractiv заяви в четвъртък, че Българската социалистическа партия (БСП), формален член на ПЕС, обмисля основаването на нов ляв националистически блок, включващ 16 партии. Сред тях са проруската и пропутинова антиевропейска радикална партия Атака (Национално обединяване Атака), ръководена от Волен Сидеров, както и русофилската партия на Николай Малинов, който сега се изправя пред българския съд по обвинявания в шпионаж в интерес на съветски олигарси.

" Ако управлението на българската партия работи по метода, разказан в журналистическата публикация, е несъмнено, че Партията на европейските социалисти ще предприеме поредни ограничения, както се случи в други случаи, изключително в Словакия ", сподели Филибек пред Euractiv в коридорите на събитие в Брюксел в четвъртък (30 ноември). В началото на октомври ПЕС приключи участието на проруските словашки партии Smer на Роберт Фицо и партията Hlas на Петер Пелегрини, които образуваха съдружно държавно управление след " завоя си надясно ".

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова неотдавна съобщи, че е срещу самодейността на ПЕС за използване на Истанбулската спогодба, която съгласно нейните изказвания признава трети пол, откъслечен с биологичния пол. Нинова изрази и възхищението си от Роберт Фицо и неговия родолюбив завой.

Проруският Румен Радев в основата на националистическия поврат?

Междувременно в София специалисти споделиха пред Euractiv, че президентът Румен Радев стои зад националистическия завой на българската левица и че институциите на Европейски Съюз би трябвало да се приготвят за държавно управление в жанр " но Орбан ". Първан Симеонов от Gallup International Balkan сподели пред Euractiv България, че заемането на централно място в лявото политическо крило е по-скоро прерогатив на българския президент Румен Радев, " а не на госпожа Нинова ". Президентът Румен Радев е мощен съперник на изпращането на военна помощ на Украйна, желае да направи компромис с Кремъл и се счита от мнозина за имитатор на политическия жанр на унгарския министър председател Виктор Орбан. " Радев е главното звено във веригата сред всички тези разединени фактори на лявото и патриотичното пространство ", сподели специалистът.

Българската левица, която се базира на носталгията по комунистическото минало и възприятието на признателност, което доста българи изпитват към Руската империя, която освободи България от османско господство в края на 19 век, се трансформира в средство за националистическа и прокремълска изразителност. " Нинова усеща, че това патриотично пространство стартира да се фрагментира и желае да бъде неговият център на тежест. Този човек обаче ще е Румен Радев, а не тя ", сподели специалистът.

Междувременно Радев беше определен за президент през 2017 година с поддръжката на проруската Българска социалистическа партия (БСП), само че бързо сподели своя политически жанр и капацитет да завоюва леви консервативни и евроскептични гласоподаватели. Той беше преназначен за втори петгодишен мандат. Експертът добави, че Радев към този момент е построил мощна неофициална мрежа от авторитетни кметове, които ще станат гръбнакът на бъдещата му партия. " След две-три години Радев ще е построил политическата си инфраструктура, с цел да влезе в партийната игра. Той не наподобява на Робърт Фицо. По-скоро наподобява на Виктор Орбан, само че с надолнище вляво ", добави Симеонов.

Последиците от войната в Украйна

В по-широк подтекст политологът от " Галъп " сподели още, че решението на Българска социалистическа партия да сътвори проруска националистическа коалиция е признак на протичащото се в Европа. " Това демонстрира, че " главните " политици, насочени към Изтока и сериозно настроени към Запада, получават от ден на ден и повече самочувствие в Европа ", изяснява той. " Случаят с Нинова е прекомерно дребен образец. Най-големият образец в България е " Възраждане " и Румен Радев ", добави той. Симеонов счита, че всички тези източноориентирани политици усещат, че вятърът още веднъж стартира да духа в тяхната посока. " Засега контраофанзивата на Украйна се провали. На Запад се приказва за договаряния с Русия, а България е страна, която исторически има проруски настроения. Всички хора, които през днешния ден не се усещат показани, ще се извърнат към това проруско политическо пространство ", добави той, предупреждавайки за умората, породена от войните на европейския континент. " Това държавно управление прави най-трудното и губи поддръжката на популацията. Лидерите поемат негатива, а Радев стои и чака ", добави Симеонов.

Шулц и Шолц не са модел за подражателство на Нинова

Според анализатора на " Тренд " Димитър Ганев Българска социалистическа партия от години се отдалечава от полезностите на европейските социалисти, а водачът й Корнелия Нинова желае да наподобява " доста повече на Виктор Орбан, в сравнение с ММ " (Мартин) Шулц и (Олаф) Шолц. Ганев настоя, че индивидът, който може да стане " българският Орбан ", е Радев, който сега има доста лимитирани президентски пълномощия. " Идването на Радев на власт е действителна опция. Остават му още три години президентски мандат.

Ако през този интервал няма парламентарни избори, нещата ще вървят доста добре за него. Президентският му мандат се чака да завърши през януари 2027 година, а пет месеца по-късно ще има парламентарни избори ", сподели Ганев. Политологът е безапелационен, че Радев ще взе участие в политическия живот след края на президентския си мандат. " Румен Радев към този момент сътвори забележителна мрежа от фрагменти посредством краткотрайните държавни управления, които назначи. Тази мрежа непрестанно го натиска, с цел да получи власт посредством него ", добави Ганев.

Следователно се чака Радев да играе водеща роля в българската левица, която спрямо европейските леви партии е консервативна, патриотична и по-нюансирана от строгия евроатлантизъм на сегашните водачи. " Българите не са крайни хора. Те не желаят крайни разновидности ", сподели Ганев и добави, че това значи, че Радев евентуално ще следва политическия консенсус за участие в Европейски Съюз и НАТО, само че няма да поддържа толкоз мощна пронатовска позиция.

" Нещо като Виктор Орбан, само че в левицата ", добави той. Наистина, в случай че Радев влезе в политиката и бъде определен, това ще подкопае съществено националистически партии като радикалната проруска партия " Възраждане " и Българска социалистическа партия, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР