Партията Лига на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение,

...
Партията Лига на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение,
Коментари Харесай

План за "монополи пари" съживи страховете за излизане на Италия от еврозоната

Партията " Лига " на италианския вицепремиер Матео Салвини е на мнение, че част от големия държавен дълг на Италия може да бъде затрупан посредством държавни миниоблигации, които биха могли евентуално да се трансфорат в паралелна валута. Не са ли те обаче просто един завоалиран метод за изваждане на Италия от еврозоната?

Италианската ръководеща крайнодясна партия " Лига " има ексцентрична концепция за покриване на част от големия дълг на страната - проект, който плаши вложителите, защото може да се преглежда като разкриване на пътя за излизане на страната от еврозоната.

Идеята е да бъдат издадени книжни държавни облигации в дребни деноминации от 10, 50 или 100 евро без рента или падеж и да бъдат дадени на частни компании, на които италианската страна дължи пари. Така нареченият проект " мини-БОТ " (mini-BOT) е концепция на представителя по икономическите въпроси на " Лига " Клаудио Борги. Според него те са сполучлив метод за покриване на отговорности към вложители, без да се усилва в допълнение големият италиански държавен дълг. Идеята му обаче е мощно оспорвана от икономисти и ръководители на компании.

Да си мислиш, че можеш да решиш казуса с държавния дълг посредством " мини-БОТ " е все едно да се опитваш да го решиш с парите от играта " Монополи ", сподели ръководителят на младежката организация на конфедерацията на италианската индустрия Confindustria Алесио Роси. Ако вложителите се притесняват, че същинската цел е излизане от еврозоната, те имат известно съображение. Самият Борги е казвал в предишното, че

скъпите бумаги " мини-БОТ " могат да заменят еврото

като разплащателно средство, в случай че Италия реши да напусне еврозоната - нещо, за което той от дълго време пледира, само че което, твърди в този момент, не е в дневния ред на държавното управление. Ако планирах едностранно излизане от еврозоната, бих работил много по-различно, сподели в изявление за в. " Стампа " Борги, който също по този начин е ръководител на бюджетната комисия в долната камара на италианския парламент.

Инвеститорите обаче се тормозиха предходната седмица, когато италианският парламент единомислещо утвърди резолюция, подкрепяща концепцията за книжата " мини-БОТ ". Дори проевропейската опозиционна Демократическа партия гласоподава " за ", въпреки по-късно да сподели, че това е неточност. Макар резолюцията да не е със наложителен темперамент, тя се свързва със скока на лихвите по държавните облигации на Италия. За малко лихвите по 5-годишните италиански държавни скъпи бумаги се покачиха над облигациите на Гърция, която от дълго време е считана за страната с най-ниска кредитосподобност в еврозоната.

Според Анезе Ортолани, анализатор от Economist Intelligence Unit, вотът е " бил сигнал, че някои известни фигури в ръководещата партия " Лига " може към момента да работят по проектите си за излизане от еврозоната ". В петък вицепремиерът Матео Салвини изключи опцията страната да напусне валутния съюз. Той обаче отбрани миниоблигациите като допустимо

решение за милиардите евро, които страната дължи на частния бранш.

В изявлението си за " Стампа " Борги споделя, че миниоблигациите могат да бъдат включени в бюджет 2020 година, макар че министърът на стопанската система Джовани Триа - технократ, за който се твърди, че е умереният глас в италианското държавно управление, се изрече срещу тях.

Ако на хората бъде позволено за употребяват така наречен мини-БОТ за разплащания, те де факто биха могли да станат паралелна валута, което не е разрешено в еврозоната. Ако ли не, изгодата от тях е под въпрос: какво биха могли да вършат хората с тях?

Една от опциите е да се употребяват като ваучери за бъдещи заплащания на налози. Това обаче би било заобиколен метод за понижаване на налозите и за увеличение на държавния дълг, написа в уеб страницата " Лавоче " (Lavoce.info) Томазо Моначели, учител по стопанска система в миланския университет " Бокони ".

Дори президентът на Европейската централна банка Марио Драги, който е италианец, взе отношение по въпроса. В четвъртък той съобщи, че книжата " мини-БОТ " " са или пари - и следователно са противозаконни, или са дълг (...). Не мисля, че има трета опция ". Повишаването на дълга би провалило всички привидни планове.

Италианското популистко държавно управление, в което взе участие и антисистемното Движение " Пет звезди ", към този момент е в сериозен спор с Брюксел по въпроса за възходящия държавен дълг, който е над 130% от брутния вътрешен артикул.

Фабио Сабатини, доцент по стопанска система в университета " Ла Сапиенца " в Рим, е на мнение, че схемата с миниоблигациите има смисъл единствено в случай че е възприемана като метод за излизане на Италия от еврозоната, без този проект да е категорично разгласен. Хора като Борги " основават предпоставки за злополука, която би ни избавила от валутния съюз ", написа във " Facebook " Сабатини. Намерението е да се напусне еврозоната, без обаче да се поема политическата отговорност за това, което би било пагубно, добавя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР