Партиите в парламента се надяват да се създаде редовно правителство,

...
Партиите в парламента се надяват да се създаде редовно правителство,
Коментари Харесай

Има ли промяна в позициите на партиите след първите консултации при президента?

Партиите в Народното събрание се надяват да се сътвори постоянно държавно управление, само че не отстъпват от към този момент декларираните си позиции кой с кого не би се коалирал.

" Продължаваме промяната " акцентираха, че осъзнават голямата значимост да бъде основано държавно управление поради законодателството, което би трябвало да бъде признато. И те, и Българска социалистическа партия упорстват за нов бюджет за 2023 година

" Ние ще бъдем градивни, надяваме се да бъде формирано държавно управление, само че както към този момент сме декларирали - няма да подкрепим държавно управление с първия мандат на ГЕРБ и ще останем в съпротива. За нас е доста значимо да има бюджет за идната година, тъй че чакам служебното държавно управление да понесе отговорност и да внесе подобен бюджет, върху който ние тук в Народно събрание да работим ", съобщи Петър Куленски - народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

" Ще настояваме и в диалозите, които ще имаме в президентството, че в случай че обичат сътрудниците от служебния кабинет, да си изпълнят законовото обвързване и да внесат план на бюджета. От служебния кабинет бяха съобщили авансово, че те ще показват три разновидността на бюджет - такова знамение по света няма. Всяко държавно управление показва по един вид ", разяснява Румен Гечев - народен представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

От " Възраждане " все по този начин считат, че няма да има постоянно държавно управление. Но търсят поддръжка за референдум за влизането на България в еврозоната.

" Ако ние бъдем подкрепени в това виждане и в тази наша позиция, на собствен ред и ние можем да подкрепим. Една седмица не съумяваме да реализираме огромно единодушие във връзка с комисиите. Какво да приказваме оттук нататък за сформиране на кабинет и за формула на власт, която да сплотява явно най-малко 3, а евентуално и 4 партии. Това е на процедура невъзможна задача ", счита водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Демократична България " и " Български напредък " са подготвени да приказват за трети мандат откакто се изчерпят първият и вторият.

" Когато минем през тези прагове на първия и втория мандат ще забележим по-ясно съотношенията сред партиите, тематиките, по които имат сходимост или по които имат някакви разлики. Ние по принцип сме подготвени да осъществяваме мандат във всички форми - като мандатоносител и да подкрепим при условия, които ясно сме определили ", сподели Христо Иванов - съпредседател на " Демократична България ".

" Ако има диалози, в случай че има структура, към която да се сплоти евентуално болшинство, което да излъчи държавно управление, тогава ще имаме небосвод за работа и доста работа може да бъде свършена. Ако не - явно споделяме на българските жители, че е по-важно партийното его, а не въпросите, които касаят българските жители ", сподели Стефан Янев - ръководител на " Български напредък ".

Политическите обединения са говоти да работят в комисията по конституционни въпроси за промени в главния закон, само че не считат, че президентската република изобщо стои на дневен ред в този миг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР