Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и

...
Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и
Коментари Харесай

Румен Радев: Войната зацикли във фаза на взаимно изтощение, против съм да пращаме оръжие

Партиите на войната дано завоюват изборите, да сформират държавно управление и да поемат отговорност за решението българската войска да съобщи оръжие на Украйна. Хора, които не схващат безусловно нищо от военно дело, вършат всичко допустимо да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да управляват. Виждаме, че войната  към този момент зацикли във фаза на цялостно взаимно безсилие. Моята позиция е ясна и аз изрично съм срещу изпращане на въоръжение от запасите на българската войска в зоната на военните дейности. Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев, който е в пловдивското село Устина по случай Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан. 

Държавният глава се включи в обичайното шествие до лозовите масиви на селото и взе участие в ритуала по освещаване и зарязване на лозята, а по-късно разяснява настоящите тематики пред представителите на медиите.

" Още в първите часове България заяви ясна позиция и изрично осъжда експанзията на Кремъл против суверенна страна. Но не преставам да считам, че този спор няма военно решение и може да бъде реализиран мир единствено с неотложно преустановяване на огъня и с разговор ", уточни Румен Радев.

Той подсети, че служебното държавно управление е изпълнило решението на 48 Народно заседание за военна помощ за Украйна.

" И в това решение доста ясно е записано, че следваща помощ би трябвало да бъде съобразена с българските благоприятни условия. Огромният унищожителен капацитет на този спор, неговата ескалация, утежняването на сигурността в нашия район изисква служебното държавно управление да дава отговор на първо място за член 9 от Конституцията - да подсигурява сигурността и териториалната целокупност на страната. Това значи не намаляване на нашия защитителен капацитет, а неговото запазване и развиване. А що се касае до апелите на някогашни депутати за импийчмънт, дано не забравяме, че те се разминаха изцяло с упованията и очакванията на българите ", разяснява президентът.

Радев сподели още, че не би трябвало да се не помни, че 48 Народно събрание е Народното събрание, който се саморазпусна от боязън да образува държавно управление и да поеме отговорност за ръководството на страната в сложен миг.

" То саботира правосъдната промяна, европейската ни интеграция, не одобри препоръчаните от служебното държавно управление закони, които облекчаваха и отваряха пътя ни към Шенген и еврозоната. Това Народно събрание одобри съдбоносни решения без никакъв разбор и оценка на риска и не одобри програмата за действителна рационализация на българската войска ", добави президентът.

В коментар за глобените по закона " Магнитски ", Радев посочи, че съпротивата против битката с корупцията е огромна. 

" Виждаме го и всяка помощ извън е добре пристигнала. Защото актуалната корупция не признава граници. Тя е интернационално събитие, само че няма кой различен да свърши нашата работа вместо нас. И тя стартира с приемането на закони, които да подсигуряват ефикасна битка с корупцията. А политическите партии би трябвало да се ангажират с осъществяването на тези закони, а тази битка с корупцията да не бъде единствено предизборно говорене ", заключи президентът. 

По думите му най-хубавото средство повече български жители да не попадат в санкционния лист е идващият парламент да се ангажира в действителност с една ефикасна правосъдна промяна. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР