Парното ще излиза два пъти по-скъпо от климатика, сочат разчетите

...
Парното ще излиза два пъти по-скъпо от климатика, сочат разчетите
Коментари Харесай

Парното става 2 пъти по-скъпо от климатика

Парното ще излиза два пъти по-скъпо от климатика, сочат плановете на енергийните специалисти. Най-евтино тази зима ще излезе отоплението на къщи и дребни кооперации с термопомпа, а потреблението единствено на духалка денем е най-скъпият вид.

Парното е на седмо място по изгодност, демонстрира разбор на Людмил Костадинов, основен специалист в Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР), направен за в. „ Телеграф “. Той е изследвал 12 източника на отопление при цени на горивата към 8 септември тази година. В изчисленията са включени разноски за превоз, загуби на отоплителните уреди и съоръжения – котли, печки, радиатори и така нататък, като всички цени на горива и сила са на дребно и с включено Данък добавена стойност.

Изследването сочи, че топлото от парно коства към 2 пъти (1,87) повече от климатика и съвсем 1,7 пъти повече от вносните въглища и дърва.

Сметките демонстрират, че предходната година топлината от термопомпата е била 3 пъти по-евтина от тази на централното парно, а от климатика и печката с кюмюр и дърва коствала 2 пъти по-малко. Уредът, доста известен в скандинавските страни, обаче е подобаващ за дребни здания, не и за големите жилищни блокове, известни у нас. Най-скъпо тази зима ще ни излезе топлината от електрическа печка духалка, когато я пускаме единствено през деня.

Най-евтин и пестелив източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 квтч създадена с нея топлота все още коства 5,3 ст. Същото количество сила, добита от висок клас климатик, който също е тип термопомпа, коства 7 стотинки. Ако инсталациите са нови, дружно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по изгодност, надлежно с цена 9,9 ст. и 8,9 ст. на квтч.

Топлото с вносни черни въглища е на трето място по евтиния и коства по 7,7 стотинки на квтч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече - по 7,8 стотинки на квтч. В цената е включен и превозът на твърдото гориво, изяснява анализаторът.

Анализът на АУЕР е наредил екопелетите на 5-о място по изгодност преди природния газ и парното. Цената им обаче много съществено е скочила тази година. Потребители от Северозападна България настояват, че звук стигнал 500 лв.. Експертите на организацията за стабилно енергийно развиване са пресметнали, че с превоза цената им е 10,1 стотинки на киловатчас, а в случай че се горят в нова печка или казан – тя скача на 12,8 стотинки за киловатчас. В случая специалистите калкулират разноските при покупката на нов уреда за отопление, а не това, че новият апарат създава по-скъпо топло.

Загряването на жилището с природен газ също е поскъпнало и в този момент 1 квтч коства 12 стотинки, а при нова апаратура – 12,8 стотинки. Сериозното нарастване на цената на газа всеки месец го прави неблагоприятен. Парното, при което се чака повишаване с 15-20% от 1 януари, също ще затрудни битовите консуматори, разясниха специалисти.

1 квтч топлинна сила от „ Топлофикация София “ коства 13,1 стотинки. В тази цена на потребно употребяваната топлинна сила от централно топлоснабдяване не са включени разноските за общите елементи. С тях цената на потребната топлинна сила нараства с още 20-25% и ще стигне 15,72 -16,38 стотинки на квтч, разясниха от организацията. Парното с радиатори и включени общи тръби и тела във входа обаче е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято потребна топлота коства 18,7 ст./квтч, а когато уредът е нов и цената му е включена като разход става 19,4 ст., настояват специалистите на АУЕР.

Веднага след парното, на 8 място по успеваемост е акумулиращата печка и отоплителните уреди, които употребяват единствено нощен ток. Цената на киловатчаса при тях излиза 15 ст., а в случай че уредът е нов – 18 стотинки.

Предпоследни в класацията по изгодност са уредите, които употребяват електрическа енергия единствено по дневната цена. Но макар че отоплението с по този начин наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч коства 21,1 стотинки, а с нова печка – 21,6 стотинки, те са първите отоплителни уреди, които купуваме и включваме, като застудее. Най-солено съгласно разбора на АУЕР излиза отоплението с газьол - 22,6 стотинки/квтч при остаряло котле и 23,4 стотинки за нови уреди.

  Домакинство, което живее в едностаен апартамент, е потребило 6593 квтч за отопление и топла вода през предишния отоплителен сезон и е платило 660 лв. с Данък добавена стойност съгласно изравнителната му сметка. Ако тази зима фамилията използва същото количество сила и употребява потребната топлинна сила без тази от общите елементи, неговата сметка ще бъде 863,68 лв., съгласно разбора на Агенцията за стабилно енергийно развиване. Но в случай че в силата е включена и топлота от общите елементи – радиаторите на стълбищните площадки, сметката за парно и топла вода за сезона ще набъбне на 1079 лв.. При отопление с климатик с висок клас на успеваемост и консумация на същото количество топлинна сила – сметката за сезон 2021/2022 ще бъде 461,51 лв.. Ако употребява акумулираща печка или различен апарат единствено нощем и навърти същите киловатчаси, ще получи фактури за съвсем 1000 лв. - 988,95 лв.. Но с духалка, включвана единствено през деня, сметката ще скочи на 1391,12 лв..

Потребителите могат да сметнат какъв брой ще им коства токът за отопление съгласно мощността, посочена на уреда.

Например, в случай че вземе конвектор с 2 киловата, това ще е равно на 2000 вата мощ, това значи, че когато е включен на оптималната мощ, той ще употребява 2000 вата за 1 час. За да сметнем потреблението, би трябвало да умножим неговата мощ от 2000 вата по броя на часовете, в които е включен на оптималната мощ, примерно за 8 часа, той ще използва 16 000 ватачаса, или 16 квтч. При конвектор с тристепенно контролиране уредът може да се включи на 750, 1250 и 2000 вата мощ. Количеството потребена сила се умножава по цената на електрическата енергия за бита и се получава приблизителната ни сметка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР