Парното няма да поскъпне заради скока на петрола на световните

...
Парното няма да поскъпне заради скока на петрола на световните
Коментари Харесай

Енергийният регулатор не очаква поскъпване на парното

Парното няма да нарастне поради скока на петрола на международните тържища, увери пред Българска национална телевизия ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Според него " Булгаргаз " има задоволително запаси, с цел да компенсира разликите в цените на синьото гориво на интернационалните пазари поради комплицираната конюнктура в Персийския залив.

Според контракта сред " Булгаргаз " и " Газпром ", цената на синьото гориво у нас се дефинира въз основата на петролните котировки и курса на $. Противопоставянето сред Иран и Съединените щати и нападателната политика на Техеран в Ормузкия пролив покачиха цената на суровия петрол на международните тържища, който през вчерашния ден доближи до 64,72 $ за барел.

На 10 август " Булгаргаз " би трябвало да разгласи своята прогноза за цената на синьото гориво за последното тримесечие на тази година.

Председателят на КЕВР не чака повишаване.

Иван Иванов- ръководител на КЕВР: В миналите месеци " Булгаргаз " съумя да закупи количества природен газ, които складира в хранилището в Чирен при цени, които са по-ниски с 10 и повече от 10 % от цените по дълготрайния контракт с " Газпромекспорт ". Убеден съм, че сдружението ще употребява тези количества с по-ниски цени, с цел да не допусне повишението на цената на природния газ.
Цената на парното може да се трансформира от КЕВР на всяко тримесечие, при фрапантно повишаване или поевтиняване на газът. Според шефа на регулатора към този момент такава нужда няма.

Иван Иванов- ръководител на КЕВР: Считам, че няма да има повишение на цената на топлинната сила и на топлата вода за четвъртото тримесечие на тази година.
На 10 септември " Булгаргаз " би трябвало да внесе в КЕВР окончателното си предложение за нова цена на газа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР