Парното и топлата вода ще поевтинеят от юли. Това показват

...
Парното и топлата вода ще поевтинеят от юли. Това показват
Коментари Харесай

Ще поевтинеят ли парното и топлата вода

Парното и топлата вода ще поевтинеят от юли. Това демонстрират плановете на сектора досега.

До края на тази седмица топлофикациите ще внесат заявление за смяна на цените в Комисията за енергийно и водно контролиране. Очаква се регулаторът да организира разисквания и да направи калкулации за новия регулаторен интервал.

" Зависи от прогнозите на КЕВР за равнищата на цените на газа и на излъчванията парникови газове, само че в действителност и моето очакване е също такова. В най-най-лошия случай цените ще се запазят. Но никога не може да има покачване, тъй като няма такива условия ", съобщи Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения пред Българска национална телевизия.

В края на седмицата изтича срокът, в който топлофикациите би трябвало да внесат заявките си за нови цени в КЕВР.

" Преди 1 юли КЕВР ще заложи свои прогнози за идващия регулаторен интервал. Така това, което написа в заявките към оня миг, ще се окаже несъответстващо и каквото написа в заявките няма да е това, което ще бъде заложено в последна сметка ", добави Кремен Георгиев.
От Асоциацията на топлофикациите не се ангажират с точна прогноза какъв брой може да бъде понижението, само че не се чака то да е огромно.

Икономист: Цената на парното е двойно по-висока от действителната

" Това е едно от комплицираните, с цел да бъдем правилни - комплицираните сметки в КЕВР постоянно, тъй като въз основата на исторически данни, декларирани количества и ползване, би трябвало да направиш една на практика годишна прогноза при цялата волатилност, която имат няколко пазара ", съобщи министърът на енергетиката Румен Радев.

Справка на страницата на " Топлофикация София ", най-голямото отоплително сдружение у нас, демонстрира, че поради ниската цена на природния газ сдружението е натрупало за последния регулаторен интервал от юли до момента към 148 милиона лв. надвзет доход.
 istock istock
С разпореждане и решение  Министерският съвет утвърди прехвърлянето на две суми. С близо 1,6 милиарда лв. ще бъде повишен бюджетът на Министерството на енергетиката.

" Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг и на " Бургаргаз " от " Топлофикация София ", добави енергийният министър.

В момента топлофикацията дължи 800 млн. лв. на БЕХ и също толкоз на " Булгаргаз ". Сумата ще се трансферира като дълг към страната като министърът категорично акцентира, че това не значи, че се сменя притежателят на " Топлофикация София ", т.е. тя ще остане към този момент общинско сдружение. Сумата ще бъде трансферирана към БЕХ едвам откакто бъде обещано позволение от Брюксел за държавна помощ, в случай че се окаже, че тя е такава.
 
Кабинетът позволи и на Българския енергиен холдинг да подари 728 млн. лв. във Фонда за енергийна сигурност. Те ще подсигуряват, че няма да има повишаване на тока за бита от юли. Радев изясни, че парите нямат нищо общо с гласуваните от Народното събрание 1 милиарда лв., които Министерството на финансите да върнат във Фонда.

" По отношение на Фонда за сигурност коментираните в общественото пространство суми от вида на 1 милиарда и по този начин нататък са несъстоятелни ", сподели още министърът на енергетиката Румен Радев.
 
Все още не е ясно в какъв период ще бъдат получени парите в БЕХ и във Фонда за енергийна сигурност.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР