Парламентът се свиква другата сряда. Той ще има много работа.

...
Парламентът се свиква другата сряда. Той ще има много работа.
Коментари Харесай

Красен Станчев: Трябва да се премахнат всички облекчения на ДДС, за да се възстанови фискалната стабилност

Парламентът се привиква другата сряда. Той ще има доста работа. Сред най – значимите задания е приемането на бюджета за идната година. Ако той не бъде признат, ще остане да работи остарелият, изясни пред Красен Станчев, създател на Института за пазарна стопанска система.

„ Опитът от предходните няколко Народното събрание демонстрира, че служебни държавни управления могат да свършат доста работа, само че не могат да имат дълъг интервал на битие. Те действат не повече от 150 дни. И в този момент евентуално ще  е по този начин “.

Служебното държавно управление е подготвило към този момент бюджета за идната година, обясни той.

„ Парламентът, колкото и да е неустойчив, ще има време да направи някои неща, в това число и да го одобри. Това, което тормози хората е, че в предизборна обстановка партиите се пробват да бъдат другари на всички и усилват разноските “

В макрорамката на бюджета за идната година е заложен недостиг от съвсем 7%, сподели специалистът.

„ Това е исторически казус след 1998 година. Този недостиг води до увеличение на държавния дълг, а той нарастна неимоверно доста “.

За да се възвърне фискалната непоклатимост, най-малко в средносрочна вероятност, би трябвало да се отстранен всички облекчения на Данък добавена стойност, счита той.

Ако настъпи криза в Европа, тя ще се усети у нас след към 3 месеца, сподели Красен Станчев.

„ В момента България е на равнището на релативно добре функциониращите стопански системи в Европейски Съюз, само че при шокови събития на интернационалния пазар и съответната политика на централните банки, ще се стигне до криза. Това обаче е най- бързият метод за справяне с високата инфлация “.

Икономическите вероятности зависят и от войната на Русия в Украйна, изясни той.

„ Трябва да се подкрепи украинската идея, тъй като това е единствената дълготрайна вероятност за усмиряване на сегашната обстановка “.

Срокът за въвеждане на еврото до 2024 година у нас е неосъществим, счита икономистът.

„ Фундаменталните критерии не могат да бъдат изпълнени за този интервал. Дефицитът и държавният дълг няма по какъв начин да останат дребни. Тенденцията е да порастват “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР