Парламентът реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на

...
Парламентът реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на
Коментари Харесай

Гласувано: Ваучери за почивка за всички на първа линия в борбата с COVID-19

Парламентът реши да бъдат отпуснати туристически ваучери на хората на първа линия в битката с COVID-19 и еднократна помощ на фамилиите на осмокласниците с ниски приходи. Това става с признатите през днешния ден промени в Закона за Данък добавена стойност, с които бяха импортирани промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. 

На фамилиите, чиито деца са записани в осми клас на държавно или общинско учебно заведение за образователната 2020 /2021 година дирекция „ Социално подкрепяне “ да отпуска еднократна помощ за покриване на част от разноските при започване на образователната година, когато децата живеят непрекъснато в страната и не са настанени за развъждане отвън фамилията. Помощта се отпуска при изискване, че средномесечният приход на член от фамилията за предходните 12 месеца е по-ниска или еднакъв на 450 лева. Семейният приход няма да е от голяма важност за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител, както и деца настанени в фамилии на родственици или близки.

Регламентирана е и в кои случаи помощта ще се връща. Тя би трябвало да бъде възобновена, когато ученикът не постъпи в учебно заведение, не продължи образованието си през втория образователен период и е отсъстват 5 образователни часа в границите на един месец.

Народното събрание одобри и да бъдат предоставени еднократни ваучери за вътрешен туризъм на стойност 210 лева за хората на първа линия в битката с ковид. Те ще бъдат предоставяни на лекари, медицински и немедицински експерти, експерти и други лица, извършващи помощни действия в лечебните заведияния за болнична помощ, на чиновниците на РЗИ, центровете за незабавна здравна помощ и Националния център по заразни и паразитни заболявания, на чиновниците на Националното тол ръководство, чиновници на Министерство на вътрешните работи. Кръгът от правоимащи лица ще се дефинира от отрасловите министри документално в заповед за всяко от тях.

Депутатите гласоподаваха помощта за прилагане на съществени туристически услуги за вътрешен туризъм да се употребява по време на отпуск за не по-малко от 7 нощувки в обекти или категоризирани или регистрирани места за настаняване. Предимство се слага на обектите на сдруженията, в които едноличен притежател на капитала е Националният застрахователен институт, лечебни заведения за рехабилитация и балнеолечебни центрове, благосъстоятелност на страната, и почивните станции на министерствата.
Редът за използването на помощта в обектите и местата за настаняване следва да се дефинира с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма и министъра на опазването на здравето.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР