Парламентът регламентира въвеждането на електронната система за събиране на тол

...
Парламентът регламентира въвеждането на електронната система за събиране на тол
Коментари Харесай

Окончателно: Електронни винетки за година, три месеца, месец, седмица и уикенд

Парламентът регламентира въвеждането на електронната система за събиране на тол такси и за издаване на електронни винетки. Въведе и уикенд винетка. Това стана с приемането на второ четене на текстове от измененията в Закона за пътищата.

Електронната система за събиране на пътни такси ще се оперира и поддържа от Национално тол ръководство на Агенция " Пътна инфраструктура ". Превозните средства над 3,5 тона ще заплащат тол такси за прилагане на платената пътна мрежа на база на изминатото разстояние, а леките коли до 3,5 тона ще закупуват електронна винетка за несъмнено време. В взаимозависимост от периода винетните такси биват годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд и имат годност от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Срокът на валидността на винетните такси ще се дефинира с разпоредба.

Размерът на дължимата за заплащане тол такса се дефинира въз основа на действително получени декларирани тол данни или посредством закупуването на еднократна маршрутна карта, която дава право на ползвателя на пътя да измине авансово декларирано от него разстояние по избран маршрут.

Тол таксите и електронните винетки ще могат да бъдат платени на терминали за самотаксуване , ситуирани по платената пътна мрежа и в регионалните градове на страната. Пунктове за продажба ще има минимум по граничните пунктове, в регионалните градове и по платената пътна мрежа.

При открито придвижване по платената пътна мрежа без платена съответна такса, лидерът на транспортното средство може да заплати обезщетителна такса , като се освобождава от административнонаказателна отговорност.

Когато не е допустимо да се откри фактически изминатото разстояние заради аргументи, които не се дължат на техническа нередовност на поддържаната от Агенция " Пътна инфраструктура " електронна система за събиране на тол такси, се приема, че съответното пътно транспортно средство е минало разстояние, съответстващо на най-дългата права сред две точки от платената пътна мрежа и в този случай притежателят или ползвателят заплаща оптималната такса, избрана в цената на Министерския съвет. От Движение за права и свободи видяха пропуски в този текст и желаеха да отпадне, само че предлагането не беше признато.

Широк спор провокира и предлагането на Движение за права и свободи годишно не по-малко от 20 на 100 от приходите от пътни такси да се дават на общините за създаване, ремонт и поддържане на общински пътища. Предложението не получи поддръжка в пленарна зала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР