Парламентът ратифицира на първо четене споразумението между България и Федералната

...
Парламентът ратифицира на първо четене споразумението между България и Федералната
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът ратифицира договора за още 8 самолета F-16

Парламентът ратифицира на първо четене съглашението сред България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк за разкриване на сметка, посредством която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 по контракта, подписан на 15 юли със Съединените щати.

Освен самолетите, в поръчката са включени муниции, средства за образование на Военновъздушни сили, поддръжка и аварийни елементи за 1,2 милиарда $ разсрочено до 10 години.

Периодът на пролонгация е препоръчан от държавното управление на Съединени американски щати. След влизането в действие на закона за ратификация министърът на външните работи би трябвало да уведоми държавното управление на Съединените американски щати за осъществяване на националните процедури.

Договорът не планува обезщетения за пропуснати изгоди. Всяко различие ще се взема решение посредством междуправителствени съвещания.

Ратификацията на контракта беше подкрепена от депутатите на ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " Български напредък " и Движение за права и свободи. Против гласоподаваха от левицата и " Възраждане ", а 7 народни представители от Политическа партия се въздържаха.

Срещу ратификацията на контракта остро се оповестиха от " Българска социалистическа партия за България " с претекста, че към момента няма създаден аероплан от тази трансформация, договорът не планува неустойки, а България не може да управлява финансовите му параметри и периодите за погашение на отсрочените суми.

" От юридическа позиция, от икономическа позиция. От позиция на националното достолепие, гласуването за подобен контракт е предаване на националните ни ползи и закачване на българския бюджет, безпределно, към доставчика, който годишно върти 65 милиарда $. Защо върти 65 милиарда? Ами, тъй като има продажници по целия свят, които гласоподават ", съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

От " Демократична България " и ГЕРБ разкритикуваха левицата, че с позицията си обрича бойната ни авиация.

" Тук присъствахме на един незабравим политически спектакъл, който ни връща в 1996 година. Тази изразителност, уважаеми проф. Гечев, е почтена за държавното управление на Жан Виденов, в който бяхте министър, само че не почтена за европейска социалистическа партия. Моите почетения към вас, само че не трябва по този метод да се спекулира с националните ползи, още по-малко с бъдещето на българската военна авиация ", добави Атанас Славов от " Демократична България ".

" Уважаеми проф. Гечев, в действителност имате качества за публицист фантазьор. Надявам се да развиете тези сови качества и в бъдеще. Говорейки всичките тези неща за контракта и за клаузите, които има вътре, единствено ще ви припомня едно нещо. Този контракт, който сега е на нашето внимание, договарян по време на вашето държавно управление. През цялото време къде бяхте? Защо не ги променихте всичките тези неща, които говорите?! Защото просто не са истина ", добави Христо Гаджев от ГЕРБ.

От " Продължаваме Промяната " подчертаваха върху новите благоприятни условия, които ще придобие бойната авиация посредством влизането в сторя на Ф-16 блок 70.

" Какво е значимото? Първото е, че най-сетне ние ще получим една ескадрила от самолети за Военновъздушни сили. Нормално е да не е една, а да са 3. И когато се приказва, че ние сме най-бедната страна и така нататък, в действителност би трябвало да си дадем сметка какво е положението на Военновъздушни сили сега. То беше показано от служебния министър на защитата на предходното съвещание на Комисията по защита, в което стана пределно ясно, че следващата година България губи съвсем всевъзможни качества. Така че говоренето за национално достолепие - да. Това е извънредно национално достолепие в действителност да нямаш Военновъздушни сили. Повече на това, накъде. И по отношение на целесъобразността на този контракт, аз считам, че въобще не би трябвало да бъде дискутирана ", съобщи Георги Георгиев от " Продължаваме Промяната ".

От " Възраждане " не се съгласиха с доводите и показаха запаси против контракта.

" Възраждане " ще гласоподава срещу тази договорка точно, тъй като желаеме България да има войска, да има авиация и парите за защита би трябвало да бъдат влагани по най-разумен метод, а не по метода, по който се опитваме да похарчим, задължавайки идващите държавни управления и идващите генерации да изплащат тази договорка, която няма да способства значително или изобщо няма да способства за възстановяване на бойните благоприятни условия на изтребителната ни авиация. " Възраждане " ще гласоподава срещу. Служебният боен министър опроверга причините на левицата и Възраждане ", разяснява Антони Дренчев от " Възраждане ".

" Не е правилно, че в контракта няма параметри. В него има ясни параметри. Има периоди на доставка, има цени, има количества, дори има скица за заплащане за всяко едно тримесечие на 10-те години разсрочено заплащане ", сподели още служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

От Движение за права и свободи и " Български напредък " не се включиха в дебата.

Парламентът ратифицира на първо четене съглашението сред България и Федералната аварийна банка на Ню Йорк за разкриване на сметка, посредством която ще бъдат платени осемте нови изтребители Ф-16 Блок 70 със 152 гласа " за ", 42 " срещу и 7 " въздържал се ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР