Парламентът ратифицира на две четения протоколите на Северноатлантическия договор за

...
Парламентът ратифицира на две четения протоколите на Северноатлантическия договор за
Коментари Харесай

Въпреки Възраждане парламентът одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Парламентът ратифицира на две четения протоколите на Северноатлантическия контракт за присъединение на Финландия и Швеция в НАТО.

Против включването на двете страни в Алианса гласоподаваха само от " Възраждане ".

Двете страни подадоха кандидатурите си за участие на 18 май след военната експанзия на Русия против Украйна, а на срещата на върна Алианса в Мадрид страните членки взеха решение да ги поканят.

Протоколите ще влязат в действие, откакто всяка от страните по контракта уведоми държавното управление на Съединените щати в качеството му на депозитар за осъществяване на вътрешните процедури.

Заедно с Швеция и Финландия, членовете на НАТО ще станат 32.

" България приветства участието на Финландия и Швеция в НАТО, които са наши близки сътрудници в Европейския съюз, с твърдото разбиране, че то ще способства доста за усилване на сигурността в евроатлантическата зона. Присъединяването на двете страни към НАТО ще открие спомагателни благоприятни условия и в региона на двустранното съдействие ", показаха от българското външно министерство.

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) означи, че българският парламент ще е един от първите, които ще гласоподават това решение на Финландия и Швеция.

" Ако има нещо малко положително, въпреки че не може да се приказва за позитивизъм в една война, то това е, че вместо да отслаби НАТО и демократичния свят, в действителност Путин укрепва НАТО ", сподели тя.

Благовест Белев от " Продължаваме промяната " разяснява, че Финландия и Швеция са вносители на сигурност в Алианса.

Той уточни участието на България в НАТО като стратегическо за времето си.

" Две такива мощни стопански страни се причисляват в един съюз, в който ние от дълго време членуваме. За мен това е знак, че 2004-та година България е направила верния избор с присъединението си към НАТО ".

От Движение за права и свободи окачествиха акта като победа за всички членове на НАТО.

" Възраждане " изрично отхвърли законопроекта.

Лидерът Костадин Костадинов съобщи, че " откогато България влезе в НАТО, три пъти понижа отбранителната дарба на българската армия ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР