Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо

...
Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо
Коментари Харесай

Приеха промените в Закона за биологичното разнообразие на първо гласуване, има съмнения за лобизъм

Парламентът одобри промени в Закона за биологичното многообразие на първо четене. " За " законопроекта гласоподаваха 92 народни представители, " срещу " - 1 и " въздържали се " - 34.
Законопроектът цели въвеждането на новия метод за ръководство на НАТУРА 2000 в България, а точно ръководството на предпазените зони на районен принцип. Това ще се случи посредством създаване и осъществяване на териториални проекти за ръководство.
Подходът планува и построяването на нови структури за ръководство на мрежата на районно и национално равнище. Регламентира се пълномощието на министъра на околната среда и водите да създава Национална предпочитана рамка за деяние за НАТУРА 2000.
Промените плануват решенията да се вземат административно, без присъединяване на учените , а единствено с присъединяване на министъра на екология и на ръководителите на РИОС.
Това породи подозрения в част от депутатите, както и от учени, че става въпрос за лобистки закон. Беше издигнат и въпросът имат ли от Регионална инспекция за опазване на околната среда нямат потенциал да правят тази активност.
Мнение в този звук, с изключение на опозиционни депутати, изрази и доцент Петър Шурулинков от Природонаучния музей при Българска академия на науките в изявление пред БНР.
Критики към измененията показаха и еколози, съгласно които измененията заплашват Натура 2000. Това излиза наяве от отговор на писмо на природозащитниците до премиера Бойко Борисов с искане за неотложно прекъсване на рискови ремонти в Закона на биологичното многообразие (ЗБР), препоръчани от министър Ненов Димов.
Природозащитната коалиция напомня, че при започване на 2019 година Министерство на околната среда и водите предложи ремонти в Закон за биологичното разнообразие, които бяха предоставени за публични консултация. Процедурата завърши с огромен брой негативни мнения на научни и университетски институции, природозащитни организации и жители. Причините за тях са, че ред оферти опонират на разнообразни български закони, както и на европейските наставления за естествените местообитания и за птиците.
Приемането и използването на препоръчаните промени значи понижаване и обезсилване на мрежата Натура 2000, съществени усложнения за устойчивото ръководство на предпазените зони у нас и усилване на непрозрачното и властническо ръководство на естествения запас на България, поради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки, дюни и предпазени типове. Въпреки негативните отзиви от законопроекта отчасти отпадна само противоконституционното условие за национализация на научни данни.
Министерство на околната среда и водите обаче резервира задължението лицата работещи с типове и местообитания от Натура 2000 да обезпечават обществен достъп в тримесечен период до първичните данни - резултат от работата им, само че в същото време министерството отхвърли да даде определение в закона на понятието " първоначални данни ", което остави опция за административен произвол върху научните служащи. Министерство на околната среда и водите акцентира поддръжката за измененията в закона на Съвета на учените към Министерство на околната среда и водите, който има консултативни функционалности и от 26 негови членове, единствено трима са биолози.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР