Парламентът прие промени в Закона за автомобилните превози на първо

...
Парламентът прие промени в Закона за автомобилните превози на първо
Коментари Харесай

Парламентът одобри Закона за автомобилните превози на първо гласуване

Парламентът одобри промени в Закона за автомобилните транспорти на първо гласоподаване. Измененията са импортирани от Министерски съвет. „ За “ тях гласоподаваха 96 народни представители, „ срещу “ – 3-ма и „ въздържали се “ – 24, с което бяха признати.

С предлаганите промени в Закона за автомобилните транспорти се планува понижаване на превозвачите, които не дават отговор на изискванията за определяне, така наречен „ пощенски кутии “, както и понижаване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова активност.

С текстовете се основава обединен обществен таксиметров указател. Друга част от измененията се отнасят до основаване на условия за ограничение на опциите за осъществяване на нерегламентирани транспорти и повишение качеството на осъществяваната контролна и административнонаказателна активност. Предмет на законопроекта е и регламентирането на транспортите с атракционна цел, както и транспортите на развалени пътни транспортни средства, така наречен „ Пътна помощ “.

В законопроекта се планува условието за съоръжение с предпазни колани да не се ползва за моторни транспортни средства от категории М2 и М3, клас А и клас I, както и от категории М2 и М3, клас В и клас II, с които се прави профилиран транспорт и транспорт на пасажери по постоянни автобусни линии. Тази мярка касае случаите, когато транспортът е с еднопосочна дължина на маршрута до 30 км. Изключение ще вършат профилираните транспорти на деца или възпитаници.

С преходните и заключителните разпореждания от законопроекта се планува смяна в Закона за придвижването по пътищата, касаеща регламентиране на разпоредбите за придвижването по пътищата с електрически тротинетки. В законопроекта те са наречени самостоятелни електрически транспортни средства. С текстовете се вкарва легална формулировка на „ самостоятелни електрически транспортни средства “ и „ самобалансиращо се транспортно средство “.

Съгласно текстовете водачите на по този начин наречените електрически тротинентки са длъжни да употребяват в тъмните часове на денонощието или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото. Водачите на електрически тротинетки са задължени да употребяват каска, в случай че са на възраст до осемнадесет години.Също по този начин за тези транспортни средства се не разрешава скоростта по-висока от 25 km/h. Водачите на тези транспортни средства няма да могат да транспортират други лица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР