Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Гражданския процесуален

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Гражданския процесуален
Коментари Харесай

Депутатите приеха промените в Гражданския процесуален кодекс, които ще разтоварят съдилищата

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които целят разтоварване на съдилищата. Заместник-председателят на правната комисия Милен Матеев ( " Продължаваме Промяната " ) разяснява, че този законопроект чакат съдиите от най-натоварените съдилища в страната и те го чакат като глътка въздух, предава Българска телеграфна агенция.

Измененията плануват всички процесуални дейности в заповедното произвеждане, в това число издаването на заповед за осъществяване и изпълнителен лист, да се правят в електронна форма, като подаването на заявките и приложенията към тях ще се реализира посредством електронен формуляр, наличен в Единния портал за електронно правораздаване.

Заявителят и длъжникът може да правят процесуални дейности и документално на книжен притежател. Държавата и държавните институции и общините, без търговците и лицата, представлявани от юрист, ще подават заявки единствено в електронна форма.

Предвижда се заявките за издаване на заповед за неотложно осъществяване въз основа на някои категории актове, като да вземем за пример нотариални актове или други контракти с нотариална легализация на подписите, ипотечни актове и актове, които се употребяват с официална доказателствена мощ, да се подават до съда по непрекъснат или сегашен адрес, или седалище на заявителя. В случаите, когато заявителят няма сегашен или непрекъснат адрес или седалище на територията на България, заявката се подава по непрекъснатия или сегашния адрес или седалището на длъжника, записаха депутатите.

С преходните и заключителни разпореждания на измененията в Граждански процесуален кодекс депутатите промениха и Закона за правосъдната власт (ЗСВ). В Закон за съдебната власт те записаха, че заявките за издаване на заповед за осъществяване се разпределят централизирано на правилото на инцидентния асортимент сред всички районни съдии в страната, които са избрани да преглеждат такива каузи.

Изключение се прави за заявките ( по член 417, алинея 1 т. 3, 6 и 10 от ГПК) за издаване на заповед за осъществяване въз основа на документ като да вземем за пример нотариален акт или други контракти с нотариална легализация на подписите и ипотечни актове. Делата, формирани по последните заявки, се разпределят централизирано на правилото на инцидентния асортимент сред съдиите, съгласно разпоредбите за локалната подсъдност.

Разпоредбите свързани със заповедното произвеждане влизат в действие от 1 юли 2024 година

Депутатите одобриха и други промени в Граждански процесуален кодекс, свързани с отлагането на каузи и връчването на юрист, които влизат в действие от обнародването на промените. Съдът отсрочва делото, в случай че страната и пълномощникът ѝ или единствено пълномощникът не могат да се явят заради затруднение, което страната не може да в профил, одобри Народното събрание след редакция в пленарната зала. Досега делото се отлагаше, в случай че и двамата нямат опция да се явят.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че всеки текст бива редактиран в залата. Виждам, че внезапно има някакви текстове, които са се появили ат хок по предложение на комисията, уточни тя и даде образец с промени в Закона за правосъдната власт.

Надежда Йорданова ( " Демократична България " ) изясни, че промените в заповедното произвеждане, които преглеждат през днешния ден, целят да решат казуса с неравномерната натовареност на районните съдилища. Трябва да дадем пълномощие на Висшия правосъден съвет (ВСС ) за това систематизиране на делата и равномерната натовареност на съдилищата, добави тя.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) уточни, че този законопроект е писан две години по време на предходното държавно управление и в този момент Надежда Йорданова го внася, с цел да мине по-бързо. Нищо не е в съгласие, на правна комисия онази вечер беше безредица, разяснява той.

По думите му, това е позор, само че би трябвало да го гласоподават, тъй като по Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да се усвоят едни пари. Всичко е тръгнало оттова да се разтоварят съдилищата и се стартира цифровизация, обединен портал - той не е подготвен, той не работи, добави Чолаков. Най-хубавото нещо в този закон е последната наредба - влиза в действие от 1 юли 2024 година, сподели още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР