Парламентът прие на първо четене Законопроект за киберсигурност, внесен от

...
Парламентът прие на първо четене Законопроект за киберсигурност, внесен от
Коментари Харесай

Парламентът прие нов закон за киберсигурността на първо четене

Парламентът одобри на първо четене Законопроект за киберсигурност, импортиран от Министерския съвет. От гласувалите 120 народни представители 89 бяха " за ", 12 - " срещу ", а 19 се въздържаха.

В отчета на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред се показва, че законопроектът е направен в осъществяване на уговорките на България като страна - членка на Европейския съюз да вкара в националното си законодателство разпореждания на инструкция по отношение на ограничения за високо общо равнище на сигурност на мрежите и осведомителните системи в съюза.

Материята за киберсигурността е регламентирана в редица закони, само че не е систематизирана и не дава отговор в цялостна степен на новите провокации, показва вносителят. Според него с приемането на закона ще се откри цялостна система на съгласуваност сред институции в ресора, както и правила за докладване на произшествия в киберсигурността, засягащи административните органи, операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги, в връзките на национално, европейско и интернационално равнище, показват вносителите.

Законопроектът регламентира основаване на условия за създаване на система за предварителна защита и битка с хакерските атаки. Заложени са ограничения против произшествия, които предизвикват огромни стопански вреди и подкопават доверието на потребителите. Въвеждат се условия за сигурност, на които операторите на основни услуги и снабдители на цифрови услуги би трябвало да дават отговор.

По силата на закона ще се сътвори Национално единно звено за контакт. Регламентира се ръководството и организацията на Националната система за киберсигурност, националния координатор по киберсигурност, секторни екипи за реакция при произшествия в киберсигурността, както и народен екип за реакция при произшествия в киберсигурността.

Със законопроекта не се плануват нови регулаторни режими, не се основава лицензионен, регистрационен, позволителен или удостоверителен режим, който да бъде в тежест на жителите и бизнеса.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще се въздържат от поддръжка на новия закон, тъй като съгласно тях с него не се вземат решение съществени проблеми. Законът няма да създаде потребно деяние, до момента в който не се сложи същинският въпрос - за прозрачността, независимостта и свободата в софтуерния код, съобщи Тодор Байчев от Българска социалистическа партия. Колегата му Иван Иванов добави, че не става ясна каква част от директивата е транспонирана в закона. По думите му няма изясненост и какъв брой ще коства на бюджета използването на новия закон.

От Движение за права и свободи обявиха, че макар слабостите ще поддържат закона, тъй като той дава опция да се увеличи равнището на отбрана против произшествия, опасности и закани за мрежовата и национална сигурност на България и Европейски Съюз. Според Ахмед Ахмедов слабостите на закона са - незадоволително ясните избрания, непубличност на регистрите, огромен размер на глобите за длъжностни лица. Според Движение за права и свободи законът ще утежни бюджета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР