Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното

...
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за задължителното
Коментари Харесай

Законопроектът на Пеевски за медиите бе приет на първо четене


Парламентът одобри на първо четене измененията в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Вносители на измененията са депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от парламентарната група на Движение за права и свободи.

В него има точка, която задължава медиите да разкриват действителните си притежатели и да заявяват информация за всяко финансиране през миналата година, както и информация за лицето, което го е направило. Досега законът задължаваше всички вестници и печатни издания да афишират действителните си притежатели пред Министерството на културата. С новите промени това ще обхване и малките екрани, он-лайн медиите, осведомителни организации и радиостанциите.

Промените бяха признати от депутатите с общо 92 гласа “за”, 12 “въздържал се” и “28” срещу.

“Законопроектът е добре написан, само че все пак аз няма да го подкрепя”, разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев по време на дебатите. Според него, в случай че той се одобри, Пеевски ще потвърди, че страната “не може нищо да му направи”. Той добави, че текстовете са положителни, само че самият факт, че Пеевски се е подписал изпод е предизвикването към обществото. “Борбата за изсветляването на медиите не би трябвало да минава през парламента”, безапелационен бе той.

“Законопроектът има ясна цел и тя по никакъв метод не кореспондира със отбрана на ползите на който и да било”, съобщи пък депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той разгласи, че Пеевски бил именуван монополист от демократичната преса, които те наричали “фабрики за подправени новини”. “Дълбоко съм убеден, че хората би трябвало да бъдат осведомени за действителните притежатели на медиите”, разяснява пък шефът на комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов.

Той напомни, че законопроектът не е направен единствено от Движение за права и свободи, а че министър председателят Бойко Борисов е наредил с изработката му да се занимават три министерства.

“Ние поддържаме този текст. Не ни интересува кой го е внесъл, тъй като текстът е добър. Ние дори желаеме да прибавим точка, която да задължи да си афишират действителните доходи”, отсече шефът на парламентарната група на “Обединени патриоти” Волен Сидеров.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР