Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с координацията на еврофондовете

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове.  С промените се основава нормативна опция Централното координационно звено да бъде проведено в администрацията на Министерския съвет, в Министерството на финансите или в друго министерство.

Промените бяха признати единомислещо със 117 гласа " за " при регистрирани 146 народни представители, като Движение за права и свободи и " Възраждане " не участваха в гласуването.

Със законопроекта се цели реализиране на сходство с новата конструкция на Министерския съвет и синхронизация на дейностите, успеваемост и усъвършенстване на администрацията. В съглашението за взаимно ръководство на България в интервала 2021-2025 година се планува дирекция " Централно координационно звено " да премине от администрацията на Министерския съвет (МС) към Министерството на финансите.

В период до шест месеца от влизането в действие на законопроекта, Министерски съвет и министърът на финансите би трябвало да приведат в сходство нормативните актове по използването му.

Измененията бяха признати съвсем без спор, спор за кворума обаче провокираха резултатите от гласуването.

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че гласуването е несполучливо, тъй като не са взели участие 121 депутати. Той разяснява, че схваща желанието да се върнат към едни остарели правила, когато законите бяха одобрявани с половината от записаните, само че това беше променено с правилниците на Народното събрание (НС).

Заместник-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ), управляващ съвещанието, изясни, че когато не е поискана инспекция на кворума, се работи с кворума, който към този момент е регистриран.

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева ( " ИТН " ) също сподели, че гласуването е годно и никой не е оспорил кворума, просто народни представители не участваха в гласуването. Тя изясни, че кворумът би трябвало да е 121, с цел да бъде намерено съвещанието, оттова нататък актовете се одобряват с гласовете на повече от половината на присъствалите. В случая имаме кворум, търсим 61 гласа и продължаваме напред, добави Митева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР